ISTORIJA SRPSKE CRKVE

 

ISTORIJA SRPSKE CRKVE
 

 
Protest protiv uzdizanja Srpske crkve na stepen arhiepiskopije
 
Iz povelje koju je car Vasilije II dao 1018. patrijarhu ohridskom Jovanu znamo da je grad Ras potpadao pod Ohridsku arhiepiskopiju. Prema tome, Sava bi u redovnim prilikama trebao da se odista obrati Ohridu za arhiepiskopiju utoliko pre što je ova bila autokefalna. Ali Sava je znao da je u stvari Ohridska arhiepiskopija bila potčinjena Carigradu i da su iz Carigrada slati arhiepiskopi u Ohrid. Sem toga sticaj političkih prilika bio je takav da bi dozvola iz Ohrida, baš i kad bi došla, bila bez vrednosti, dok je ne odobri carigradska crkva. Zbog svega toga Sava je obišao Ohrid i otišao u Nikeju.
Ali takav postupak Savin uvredio je ohridskog arhiepiskopa Dimitrija Homatijana i on je protestvovao. Na protest ga pobudilo najviše to što je prizrenskog episkopa Jovana Sava proterao i na njegovo mesto drugog postavio. Po njemu je Homatijan i uputio protestno pismo.
No ovaj protest nije ozbiljno uzet ni sa koje strane te nije imao nikakvog dejstva, jer Ohrid nije uživao nikakav veliki glas u to vreme. Sava nije na njega ni odgovorio. Ni patrijarh Manojlo (†1222) nije ga ozbiljno uzeo, zbog toga kad umre Manojlo on se žalio novom patrijarhu Germanu, no ni German nije ga ozbiljno uzeo.

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. Stevan Drašković

    Dobar dan,
    Može li se ovo knjiga kupiti i gde ?
    Pozdrav
    Stevan Drašković

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *