ISTORIJA SRPSKE CRKVE

 

ISTORIJA SRPSKE CRKVE
 

 
Učenici Ćirila i Metodija
 
Iz svega onoga što smo do sada kazali jasno je da mi imamo posla sa dvojakim hrišćanstvom političkim, koje je na silu nametano, po sticaju političkih prilika, sa službom na nerazumljivom jeziku i istinskim, koje je iz ubeđenja primano sa službom na slovenskom, za narod, razumljivom jeziku. Ćirilo i Metodije pošli su ovim drugim putem i imali su uspeha ne samo u Moravskoj i Panoniji, već i u Češkoj, Hrvatskoj, Slovenačkoj a preko ovih i drugim slovenskim zemljama. Kad je Svetopuk rasterao Metodijeve učenike oni su se razbežali, kao što smo kazali, na sve strane, ali njime započeti rad nastavljen je s uspehom samo na Balkanu; u ostalim krajevima bio je prigušen. Metodije je sebi za naslednika naznačio bio Gorazda, ali najviše traga o svom radu ostavili su Kliment i Naum; Angelara i Savu znamo samo po imenu.
Kliment je bio osnovao školu kroz koju je, po predanju, prošlo oko 3.500 učenika; uskoro zatim postao je i vladika. U Ohridu ima manastir koji je Kliment osnovao (sveti Pantelejmon), te se smatra kao najstariji slovenski manastir na Balkanu. Tu je on pisao svoje knjige. Docnije postao je vladika, umro je 27. jula 916. i sahranjen u svom manastiru u Ohridu. Tu su bile mošti njegove do dolaska Turaka; Turci su njegov manastir pretvorili u džamiju, te su mošti njegove prenete u crkvu Svete Bogorodice u Ohridu, gde se i sada nalaze.[1]
Naum je razvijao više manastirski život, živeo je na istočnoj obali Ohridskog jezera, gde je podignut manastir Sveti Naum 905. godine.[2]
Za Anđelara žitije veli da je umro kod Časlava. U Beratu (Beogradu albanskom) čuvaju se mošti Gorazda i Anđelara. O Savi nema nikakvih zapisa.
 


 
NAPOMENA:

 1. Po žitiju Svetog Klimenta učenici Ćirila i Metodija došli su prvo u Beograd i odatle otišli u Preslav, caru Borisu. On ih je lepo primio i tom prilikom zamolio ga vlastelin Ehač da mu da Klimenta i Nauma a Časlav uze Anđelara. Docnije Boris je izdvojio oblast Kutmičevicu i Kokotiju i dao vlastelinu Dovetu sa nalogom da Kliment bude u Kutmičevici i da ga on pomaže. Još docnije dade mu Boris u Devolu tri kuće i pokloni mu mesta za odmor u okolini Ohrida i Glavenice. Car Simeun postavio ga je za vladiku u Velici te je bio prvi episkop koji je služio na slovenskom jeziku.
 2. Naum je po žitiju bio prezviter episkopa Klimenta, i proveo je sedam godina kao učitelj, ali kao prezviter živeo je monaškim životom. Posle je napustio prezvitersku službi zamonašio se, sazidao manastir i kao monah proživeo još 10 godina. Umro je 23. decembra 915. godine.
Ključne reči:

Jedan komentar

 1. Stevan Drašković

  Dobar dan,
  Može li se ovo knjiga kupiti i gde ?
  Pozdrav
  Stevan Drašković

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *