NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Istorija crkve » Istorija Crkve

Istorija Crkve

Uvod

I pored toga što „Istorija Crkve” Sokrata Sholastika predstavlja jednu od najranije napisanih istorija hrišćanske Crkve, još uvek postoji mnoštvo nepoznanica kada je reč o njegovom životu.

Pouzdano se zna da je Sokrat Sholastik živeo u 5. veku. Pretpostavlja se da je rođen oko 380. godine u Konstantinopolju, i da je u rodnom gradu proveo najveći deo života baveći se advokaturom. Jedna od nepoznanica je i to da li je on pripadao crkvenom kliru. Po svemu sudeći, Sokrat Sholastik nije imao neko naročito bogoslovsko obrazovanje, a takođe nije previše dobro poznavao ni bogoslovsku literaturu svog vremena. Ono što je takođe interesantno jeste i činjenica da se, barem kroz tekst njegove Istorije, priličio blagonaklono odnosi prema učenju novacijana i makedonijevaca.

Ali i pored toga, „Istorija Crkve” Sokrata Sholastika ostaje i do danas jedno od najvažnijih dela za izučavanje istorije Crkve, pogotovo zbog činjenice da je samo u Sokratovom delu sačuvano mnoštvo dokumenata koja su inače zauvek izgubljena. Sokratova „Istorija Crkve” obuhvata period od 305. do 439. godine (tj. do okončanja sedamnaestog konzulstva imperatora Teodosija Drugog), vreme prepuno događaja koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji hrišćanstva.

 

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *