Исповест пред иконом и код свештеника

Питање:
Помаже Бог Интересује ме да ли је исто исповедати се над иконом и у себи говорити грехе које си учинио и за које се кајеш, док свештеник чита молитву за разрешење греха и исповедање са свештеником који саслуша грехе и наравно помогне у неким недоумицама и укаже на то како и шта даље чинити и радити како поступити и остало. Надам се да сте ме разумели на шта сам мислио јер ја лично немам исти осећај код наведене прве методе исповедања. Нажалост немам духовника зато што се нас драги свештеник изненада упокојио, отац Јован Гергијевски Парохија западно европска земља Француска. Молим вас ако можете да ми одговорите на ово питање и на мој маил биће ми више него од користи и мени и породици.
Видео сам да тако исто поступају и још неким нашим храмовима у СРБИЈИ. Ја лично увиђам велику разлику па сад можда сам у заблуди. Не доводим у питање исправност и слично, не дај БОЖЕ, већ само зато што имам другачији осећај приликом исповедања у директном обраћању Господу чији је посредник свештеник, значи тотално другачије доживљавам све и са много више емоција и могу слободно да кажем суза и искреног кајања. Код прве опције ми је некако аутоматизовано све. Хвала и свако добро од Господа вам желим. ОПРОСТИТЕ! !
Н.Н


Одговор:
Бог ти помогао, Света Тајна Исповести је и један вид побожног разговора особе са Господом. Сигурно је да свако од нас и у Светом Храму и пред својим иконама треба да се моли и да се каје. Наш дом и јесте мала црква. Али ако се сетимо Господњих речи да: “… тамо где је двоје или троје у име моје ту сам и ја…”. Не рече тамо где је један? Превасходно свако од нас треба свакодневно да се спрема за Свету Тајну исповести. Није свештеник истражни судија да испитује свакога до танчина, него само спона између нас и Господа. Ми требамо да отворимо срце своје те кажемо грехе не да би их свестеник знао, него да би се постидели за њих већ овде на земљи да се не би стидели на небесима пред Свевидећим Господом, Пресветом Богородицом, светитељима мученицима, анђелима, праведнима… Разрешну молитву свештеник чита а Господ опрашта само по мери нашег истиског кајања. Рекосте да вам пред иконама сузе иду, радујте се драги брате, отворите и срце у Храму Господњем а остало препустите Господу. Покушајте да се исповедате после вечерње молитве када свештеник може више са вама бити можда ће вам бити лакше да у миру искажете све што вас тишти. Желим вама и вашој породици од Богомладенца чврсту веру, несебичну љубав и мир духовни. о.Милан

One Comment

 1. Милош Крстић

  Помаже Бог оче. Моје име је Милош Крстић и јављам се из Нишс.
  Извињавам се, али најискреније бих вас замолио да будете конкретни са овим одговором јер ја лично често улазим у расправу са пријатељима на тему исповести.
  Заправо ја говорим да се Мора исповедати пред свештеним лицем и да не може човек вршити исповест сам са собом ма где се налазио.
  Молим Вас да конкретно одговорите.
  Пуно хвала од срца и надам се да нисам извршио притисак.
  Бог са вама, живи били.