INDIJSKA PISMA

 

INDIJSKA PISMA
 
PISMO 60
Monah Kalistrat piše iz Svete Gore Dr. Jevtimu u Beograd.
 
Mir ti i radost od Gospoda Isusa Hrista.
Stigao sam u Svetu Goru iz sveta sa mnogim pozledama na duši svojoj. Moraću dugo da lečim dušu dok ne povratim onu vedrinu, jednostavnost i snagu koju sam ranije imao. Doživeo sam eto i ja što doživljavaju i svi naši monasi kad izađu iz Svete Gore u svet. Ne mogu posle godinama da se povrate k sebi. Kao da sam se pelenom hranio, tako sam ispunjen gorčinom.
I ti si nasuo dosta gorčine u dušu moju. Poslušao si druge a ne mene, pa si priredio nešim milim gostima iz Indije onu bruku i sramotu na univerzitetu. No neka ti je sve prosto. Neka je prosto i svima ostalim koji su mi ulili kap gorčine u dušu. Sad sam sav mlitav i nesposoban za pravu molitvu. Ali ako mi Gospod povrati ono što sam ranije imao i bio, ja ću se za sve vas, prijatelje isto kao i neprijatelje, danonoćno moliti Bogu i Svetoj Prečistoj.
Izveštavam te da smo jutros ispratili naše indijske goste. Prenoćili su u manastiru Ksiropotamu, pa su se jutros spustili na Dafnu. Niko ih nije ispratio osim mene i popa Bojana. Ti znaš da Svetogorci nisu radoznalci. Teško da može ma ko i ma što da poremeti njihov duboki mir duševni. Premda su svi izreda u svojim manastirima bili prema ovim retkim gostima neobično ljubazni i predusretljivi. Naši gosti prepunili su svoje torbe darovima iz Svete Gore. Pop Bojan, koji je sad primljen za poslušnika kod starca Hristodula, doneo im je od ovoga neke svetogorske rukotvorine kao uspomene na Svetu Goru.
Kad su oni stajali na palubi lađe, a mi na obali opraštali smo se uzajamno mahanjem ruku.
Pandit Gauri Šankara reče:
– Nikad vas nećemo zaboraviti!
Vojvoda Rama Sisodija uzviknu:
– Dođite nam u Indiju. I neka nam dođe veliki duhovnik Hristodul!
Teodosije Mangala, gušeći se u suzama, samo je isprekidano vikao:
– Molite se Hristu Bogu za nas… Dođite… Indija vas čeka. Indija vas treba.
Tada je mašina zapištala, a ja, ne znajući šta drugo da im kažem, izdeklamujem one stihove g. Bogdanovića:
„Indijo stara, zemljo nam draga,
„Zemljo nam draga, zemljo svih blaga,
„Od stabla tvoga i mi smo grana,
„I mi smo deca iz Hindustana…“
Neka te Gospod Hristos blagoslovi.
 
Monah Kalistrat
 
P.S. Ako hoćeš, piši o svemu Mitrinoviću i pozdravi ga. Jer ja od danas prestajem pisati ma kome. Treba dušu da lečim od svetskih gorčina. Zbogom.

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. Zahvalnost za ovakav Blagoslov.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *