INDIJSKA PISMA

 

INDIJSKA PISMA
 
PISMO 5
Opet gospođa Indumati piše svome mužu Pandit Gauri iz Bombaja
 
Želim ti mir, blaženu mokšu[1], više tebi nego sebi.
Vratili smo se iz Alahabada u Bombaj i došli u goste našem rođaku Somadevi. Bramin kao i ti, on je mnogo zabrinut za tebe, da se tamo u toj neznabožačkoj Evropi nečim ne uprljaš. Kaže, da ti ne bi trebao da se rukuješ sa tim zverskim ljudima, niti da jedeš zajedno sa njima, niti da spavaš u posteljama u kojima su oni spavali. Priča mi kako je Mahatma Gandi kad je putovao za Evropu povezao sobom dve koze da od njih pije mleko iz posuđa koje je poneo iz Indije. Pa mi priča o jednom maharadži, koji je putujući u Evropu povezao na brodu burad sa vodom iz Indije. Da bi pio vodu iz svetog Ganga i njom se umivao, te da se ne bi skrnavio oskrnavljenom vodom iz nesvetih reka evropskih. Pa je Somadevi velika briga, a meni još veća kako ćeš se ti moći očuvati u braminskoj čistoti u tome mutljagu neznabožačkog sveta. Pazi dakle i čuvaj se. A mi ćemo se truditi odavde da ti pomognemo najviše što možemo. Dogovorili smo se sa Somadevom da činimo za tebe sledeće:
1. Somadeva će svakih sedam dana pročitati celu Bhagavad Gitu[2] za tvoje dobro;
2. Naš sin Anuširvana će svaki dan pročitati nekoliko šloka[3] iz Vedanti,
3. A ja ću svaki dan prinositi buket lotosova cveća boginji Kali, da te sačuva u čistoti beljoj od himalajskog snega. I najzad
4. Poslala sam po jednom bikšu[4] darove u tibetske manastire, da se za tebe čitaju tantre i mantre ispisane na svih pet stotina ploča[5].
Našu pomoć ti ćeš izvesno osetiti. Jer ako smo mi daleko jedni od drugih, bogovi su blizu sviju nas na svakom mestu i u svakom trenutku. O tome nemaju pojma grubi materijalisti evropski. Ali kod nas u Indiji to znaju svi, kako kneževi tako i amali, i kako starci tako i deca.
 
Poštuje te i klanja ti se
Indumati
 


 
NAPOMENE:

  1. Mokša označava uspokojenje duše, koje čovek postiže odrešenjem od svega zemaljskoga i svetskoga. Kad čovek umrtvi svaku želju za ma čim u ovom svetu, duša njegova dolazi u stanje potpunog uspokojenja ili mokše.
  2. Bagavat Gita je jedan deo najveće indijske epopeje Mahabharate. Bagavat Gita, znači božanska pesma. To je najlepša pesma koju je Indija spevala i u isto vreme najjasnije izloženje vere bramanske.
  3. Šloka označava strofu iz Vedanti, svetih knjiga indijskih. Sve Vedante su podeljene na šloke.
  4. Bikšu znači monah, putujući monah koji uči narod i živi od prošnje.
  5. Tantre i Mantre to su molitve koje se znaju i čitaju po hramovima i manastirima. U tibetskim budističkim manastirima Tantre i Mantre su ispisane na kamenim pločama ili drvenim daskama. Kad neko zahte da mu se pročita svih 500 ploča ili dasaka sa Tantrama i Mantrama, onda svaki monah uzme po jednu ili dve takve ploče ili daske, i onda svi jednovremeno čitaju. Tako uspevaju da za kratko vreme pročitaju onoliko molitava koliko jedan kaluđer ne bi mogao da pročita mesecima.
Ključne reči:

Jedan komentar

  1. Zahvalnost za ovakav Blagoslov.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *