NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Vladika Nikolaj » INDIJSKA PISMA

INDIJSKA PISMA

 

INDIJSKA PISMA
 
PISMO 58
Teodosije Mangala piše crkvi u Malabaru
 
Hristos posredi nas!
Jest i budet vo vjeki!
Sveta Gora! Na žalost mi bedni hrišćani u Malabaru nikad nismo ni čuli za Svetu Goru. A na moju veliku radost ja sam u Svetoj Gori već pun mesec dana. Prvih petnaest dana nije nam bilo dopušteno da se iskrcamo u ovu rajsku monašku državu, i to zbog mojih nekrštenih drugova, ali potom je došla izuzetna dozvola od strane Patrijarha iz Carigrada. Petnaest dana mi smo živeli u jednoj lađici ploveći lagano oko Svete Gore. To vreme iskoristili su moji drugovi Pandit i Rama i slali su razna pitanja čuvenom monahu Hristodulu, od koga su dobijali veoma interesantne odgovore.
Carstvo bez krune, država bez vojske, zemlja bez žena, bogatstvo bez novaca, mudrost bez škole, kuhinja bez mesa, molitva bez prestanka, veza s nebesima bez prekida, slavopoj Hristu bez umora, smrt bez žaljenja – to vam je Sveta Gora Atonska. Kamo sreće za Indiju, i krštenu i nekrštenu, da može učiniti trampu i dati Himalaje za Svetu Goru! Jer u Svetoj Gori hiljade i hiljade hrišćanskih monaha drže jednu veru, ispunjavaju jedno pravilo, imaju jednu nadu, nadu u nebesko carstvo, i priznaju jednu zaštitnicu svoje zemlje – presvetu Bogorodicu.
Mi smo stigli da posetimo deset između dvadeset glavnih manastira i veliki broj manjih manastira i kelija i nekoliko peštera. U našu počast zvonila su zvona i pevane crkvene pesme. Moji saputnici bili su prosto očarani. Pandit Šankara reče:
– Kad bi sva Evropa imala duh Svete Gore, bila bi mirna i srećna; i Indija bi tada mogla voleti Evropu.
U trpezarijama manastirskim čitali smo na zidovima ova četiri monaška pravila:
Cjelomudrije,
Vozderžanije,
Poslušanije,
Molčanije.
Svaki manastir ima po nekog osobitog duhovnika, iskusnog starca, koji je prema drugim monasima kao roditelj prema deci.
Ljubav je krajnja svrha svih monaških podviga u Svetoj Gori – ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjima.
Ja sam se osećao srećniji i radosniji od sviju. Samo me je ožalostio jedan monah, koji mi reče da mi malabarski hrišćani držimo neka jeretička učenja. „To morate ispraviti, dodade on savršeno ljubazno i milo, jer Božja istina ne trpi ni jednu trun neistine“. Možda će i vas ovo ožalostiti. Ali ja sam u ime svoje i vaše dao reč da ćemo odbaciti svako učenje, koje Sveta Gora smatra jeretičkim. Mi hoćemo čistu i svetu istinu. I baš zbog toga smo došli u sukob sa rimokatolicima, jer nismo hteli priznati njihove izmišljotine kako u pogledu verovanja tako i u pogledu vladanja i crkvenog poretka.
Svaki manastir ovde ima svoju riznicu i kosturnicu. U riznicama se čuvaju dragocenosti, svetinje i rukopisi mudraca svetogorskih. U kosturnicama su kosti izumrle bratije svakog dotičnog manastira. Subota je dan mrtvih. Zato se svake subote vrše službe Božje u kosturnicama. Iako su to samo mrtve kosti, one se čuvaju s poštovanjem jer će doći dan kada će zatrubiti truba arhangelska i sve će kosti oživeti, kako je rečeno i prorečeno.
Poslednji dan našeg boravka u ovoj prečudnoj zemlji bio nam je i najradosniji. To je bio dan, kada je monah Hristodul izišao iz svoje kelije, posle četrdeset dana dragovoljnog zatočeništva. On je toga dana primao monahe koji su se kao pčele sletali k njemu iz sve Svete Gore da ga vide i čuju. Kalistrat ga je umolio te je primio i nas.
Nismo mnogo razgovarali. Nije ni bilo potrebno. Slađe je bilo gledati lice ovoga čoveka jagnjeta. Ja nisam u životu sreo čoveka tako krotka i blaga a u isto vreme tako dostojanstvena. Evo čoveka! – pomislio sam u sebi. Moji drugovi su šaptali među sobom:
– Avatara!
Svojim setnim očima on je gledao u daljinu. On i jeste čovek iz daljine, čovek sa nebesa a ne od ovoga sveta.
Pri rastanku on pade na zemlju i triput se pokloni nama.
Sva trojica uzviknusmo kao po dogovoru:
– Dođi nam ti u Indiju. Takav nam treba.
Njegove setne oči zavodniše suzama i on odgovori:
– Ja sam mrtvac. Samo Hristos živi u meni. Što Hristos htedne ono će i biti…
Do skorog viđenja
Vaš odani
 
Teodosije Mangala

Ključne reči:

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *