NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Vladika Nikolaj » INDIJSKA PISMA

INDIJSKA PISMA

 

INDIJSKA PISMA
 
PISMO 56
Sedmo pismo indijske misije monahu Hristodulu i odgovor na pismo.
 
20. pitanje: Zašto istočna pravoslavna crkva nije slala do sada svoje misionare u Indiju?
21. pitanje: Šta bi Hristos doneo Indiji?
22. pitanje: U tvojoj viziji kakva izgleda buduća hrišćanska Indija?
Odgovor monaha Hristodula:
Na 20. pitanje: Prva pravoslavna misija u Indiji bila je u prvom stoleću hrišćanske epohe. Nju je predstavljao sveti apostol Toma i njegovi sledbenici. Ta apostolska misija imala je dobrog uspeha, ali je ugušena od strane mnogobožaca i muslimana. Ostala je samo jedna malena grupa u Malabaru, koja i danas postoji. Narednih osam stoleća istočna pravoslavna crkva provela je u strašnoj borbi sa jereticima, od kojih su poslednji bili rimokatolici. Zatim je Bog popustio robovanje pravoslavnih naroda pod Turcima u Maloj Aziji i na Balkanu i pod Mongolima u Rusiji. Za vreme ovih robovanja zapadni narodi osilili su se, stvorili imperije i zavladali svim kontinentima pa i nad Indijom. I samo njihove hrišćanske misije imale su pristupa u pokorenim narodima. Ali bez uspeha. Jer gde krstu predhodi mač, tu je krst omrznut. Tek sada su narodi istočno pravoslavne crkve u mogućnosti da se stave u službu svoje braće u Indiji.
Na 21. pitanje: Hristos jedini može skinuti mrak sa indijskog čovečanstva, osloboditi ga demonskih okova, i skupiti Karmu, razvejati pesimizam, uneti radost života, otvoriti vid za nebesko carstvo kao cilj zemaljskog bitisanja, opasati snagom i zapojiti ljubavlju sve Indijane.
Na 22. pitanje: Buduća Hristova Indija predstavlja se mome duhovnom vidu kao golubica, kojoj su krila zatopljena katranom pa ne može da krene ni u visinu ni u dužinu. Kad je Hristos opere i očisti, i svojom krvlju zapoji, i na ruke svoje uzme ona će poleteti na radost svoju i na radost svetih nebesa i svih Božjih naroda.

Ključne reči:

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *