INDIJSKA PISMA

 

INDIJSKA PISMA
 
PISMO 54
Peto pismo indijske misije monahu Hristodulu i odgovor na pismo.
 
14. pitanje: Zar indijski monasi, asketi, nisu slični hrišćanskim monasima, recimo vama u Svetoj Gori?
15. pitanje: I zar indijski fakiri nisu isto što i hrišćanski čudotvorci?
16. pitanje: I zar indijski narod uopšte nije jedan isposnički narod kao na primer pravoslavni narodi?
Odgovori monaha Hristodula:
Na 14. pitanje: Zaista, asketizam indijskih monaha začuđava. Takvo mučenje i negiranje sebe nije zabeležila istorija ni kod jednog nehrišćanskog naroda. Ali našto to? Da bi se dostigla jedna indiferentnost prema bolu i radosti, prema slatkom i gorkom, prema životu i smrti, i prešlo u večnu Nirvanu, tj. u nebiće. Asketizam hrišćanski je radi carstva nebesnoga. Hrišćanski monasi iznuravaju telo da bi duša postala čista i od strasti slobodna, kako bi se kao takva ispunila Svetim Duhom Božjim i udostojila besmrtnog života u carstvu nebesnom. Askeza u Indiji je, dakle, radi uništenja života uopšte, dok je askeza kod hršićana radi zadobijanja boljeg života, večnog u carstvu Oca našeg nebesnog.
Na 15. pitanje: Indijski fakiri čine neke opsenarije s namerom, da bi ih ljudi slavili a ne da bi ljudima kao braći svojoj pomogli. Hrišćanski svetitelji činili su i čine čudesa, ne u svoje ime nego u Hristovo, i ne radi svoje slave nego radi slave Hristove, i ne da bi se pokazali pred ljudima kao čudotvorci nego da bi pomogli ljudima kao svojoj braći u njihovim nevoljama. Poznato je, da su hrišćanski svetitelji bežali od slave ljudske i skrivali se od onih koji su ih slavili.
Na 16. pitanje: Zaista je indijski narod više isposnički od mnogih drugih naroda. Ne tako kao pravoslavni narodi, jer su ciljevi posta, kao što napred rekosmo, sasvim različiti. No baš zbog svog isposništva Indija je predodređena od Gospoda Boga, da lakše primi Hristovu nauku, i potpunije i iskrenije u životu primeni.

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. Zahvalnost za ovakav Blagoslov.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *