INDIJSKA PISMA

 

INDIJSKA PISMA
 
PISMO 45
Teodosije Mangala piše igumaniji ženskog manastira u Malabaru.
 
Hristos posredi nas.
Velika me milost Božija prati na ovom putu zbog molitava tvojih, časna mati igumanijo, i tvojih sestara. Ja osećam da se vi molite Gospodu Bogu za mene i da Gospod Bog uslišava vaše molitve. Molitva je zaista stvarna moć. U to sam se ja uverio i pre nekoliko dana. Kad smo se ja i vojvoda Rama vratili iz zemlje Bugarije opet u Srbiju, ja sam jedne noći na molitvi uzviknuo: Gospode Isuse Hriste, usliši molitve mojih duhovnih kćeri za mene i otkri mi još neko duhovno blago u ovom narodu koje bi nama u Indiji bilo od koristi za spasenje duša naših.
I zamisli – sutradan čim sam izašao iz kuće sretnem tri bradata čoveka u seljačkom odelu. Sva trojica se meni pokloniše, pa će jedan progovoriti:
– Mi smo hteli da vidimo onoga od vas trojice što ste došli iz Indije, koji je hrišćanin, i da ga pozovemo na naš molitveni sabor.
– Ja sam taj koga vi tražite, rekoh. A ko ste vi, krasna gospodo?
– Nismo mi nikakva gospoda no sluge Gospodnje, reče najstariji, prosed čovek sa vlažnim blagim očima. Mi smo takozvani Bogomoljci, prosti i neuki ljudi, kojima je jedino bogatstvo u veri u Hrista. Pa eto poslati smo da tebe pozovemo na naš prostački sabor da nam pričaš o hrišćanima u Indiji. Jer mi kao neškolovani ništa ne znamo o toj zemlji osim što smo čitali o životu svetog apostola Tome i svetog Varlama i Joasafa carevića indijskog.
Odmah sam pošao sa njima. Sabor je bio u jednom malom manastiru koji je nekad služio za zbeg srpskom roblju u vreme turskog gospodarstva. Bilo ih je nekoliko stotina muških i ženskih. Kažu da ponekad biva i po nekoliko hiljada. Najpre su se svi pričestili u crkvi, a potom otvorili sabor u avliji pred crkvom. Šta da ti kažem? Osećao sam se kao među našima. Sabor je trajao ceo dan i svu noć do zore. Trajalo bi i duže, da sutradan nije bio radni dan. Jer ovo je vreme žetve u Srbiji. Juče je bila nedelja i dan sv. velikomučenika Prokopija. Držani su govori – svakom je dozvoljeno da se javi i govori. Pevane su duhovne pesme – svi su pevali uglas. Pričani su događaji i doživljaji, koji jasno svedoče, da Bog upravlja svetom i sudbom svakog čoveka ponaosob. Da miluje i spasava ali i da udara i kažnjava.
Beseda pa pesma, pa opet beseda pa pesma. Priča o nekom čudesnom događaju pa pesma, pa opet priča pa pesma. Potom pitanja i odgovori, pa molitva, i onda opet pitanja i odgovori pa molitva. Dan je prošao kao sat, i noć do zore opet kao drugi sat. Mene su slušali s najvećom pažnjom. Za vreme moga govora o Indiji često su se krstili i klanjali. Osetio sam, da se s ljubavlju mole Bogu za nas. Bogomoljci su ne neka sekta no revnitelji prave vere u crkvi pravoslavnoj. Oni strogo drže sve postove, svetkuju nedelju, uzdržavaju se od svake zle reči i hule. Među sobom se vole i pomažu. Čitaju samo Sveto Pismo i duhovne knjige. Žive usred sveta a nisu od sveta. Gotovi su s radošću u smrt poći za Hrista. Pa to i jesu pravi Srbi, pomislio sam. Ovo što sad saznajem odgovara srpskoj velikoj istoriji i slavnim zadužbinama koje smo videli na srpskoj zemlji.
U daljem toku sabora postavljali su mi mnoga pitanja, na koja sam ja odgovarao. Kad sam im rekao, da Indija ima 360 miliona ljudskih duša, od kojih su samo malo, vrlo malo, krštene duše, jedna je žena uzdigla ruke k nebu i uzviknula:
– Gospode Isuse Hriste, pomozi Indiji da se krsti i pozna put spasenja! Kad su te Jevreji odbacili i raspeli, neka te Indija primi i proslavi, da bi i ti nju proslavio!
Kad je to izgovorila, ona je kleknula. I sav narod, kao hipnotisan, pao je na kolena.
– Amin, uzviknu ceo zbor. A mnogi ubrisaše suze sa očiju.
To je bila molitva Srba za moju milu domovinu Indiju. Ni malo ne sumnjam, da ćete i vi u Malabaru osetiti snagu i radost od ove molitve.
Tvoj molitvenik pred Hristom Bogom
 
Teodosije Mangala

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. Zahvalnost za ovakav Blagoslov.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *