INDIJSKA PISMA

 

INDIJSKA PISMA
 
PISMO 44
Papadopulos tutor crkve Kolombu na Cejlonu piše svome prijatelju Kumanudi u Atinu.
 
Do sada sam ti pisao vedra pisma iz ove vedre zemlje. Po jednoj legendi Cejlon je bio Raj u kome su živeli Adam i Eva. Po svojoj krasoti ovo bi ostrvo i sada bilo Raj kad bi ljudi bili sluge Božje a ne demonske. Poslednjih nekoliko meseci ovaj zemaljski Raj postao je za mene Ad zbog nekoga doktora Kakusande. Ovaj doktor jarosni je protivnik svega evropskoga pa čak i evropske nauke. On leči bolesnike travama i amajlijama. Trave sam bere i sabira po celoj Indiji i po Tibetu a amajlije pravi u budističkim hramovima od svega i svačega. I za čudo ima uspeha. Urođenici ga zbog toga smatraju nekim božanstvom. Fanatičan je budist, i često podstrekava budiste da napadaju i pljačkaju hrišćane.
Do sada se to još moglo i podnositi. Ali odkako se on vratio sa svoga poslednjeg puta iz velike Indije na Cejlon, stanje je prosto neizdržljivo. Šta je to moglo Kakusandu toliko ogorčiti u Indiji, ja ne znam; glavno je da je on došao na Cejlon kao razdražen tigar, i to sada ne samo protiv nas hrišćana nego i protiv bramanista i muslimana i Jevreja i parsista i svake druge vere osim budističke.
Svaki dan on drži vatrene govore u kojima tvrdi, da je velika Indija u jednom velikom haosu. Sva je rasklimatana. Sva je duhovno pokolebana. Sva je crvotočna. Sva je zatrovana evropskim ateizmom. Niko se ne drži istine osim budista. Budizam će spasti svet preko njega, doktora Kakusande, koji sebe proglašava inkarnacijom Budinom, i to poslednjom. Sebe naziva Metrijom, to jest Mesijom sveta. Ti znaš, da su i budisti imali mnogo svojih mesija kao i Jevreji. Samo što Kakusanda veli, da je on poslednji Mesija, i da se drugi neće javiti.
Neka mu i to bude kad voli. Ali on kao novi Buda ili poslednji Mesija, propoveda rat svima nebudistima i na Cejlonu i u velikoj Indiji i u celom svetu. On menja nauku Gautame Bude u pogledu metoda. Hoće kao Muhamed ognjem i mačem da istrebi sve „nevernike“.
Udarce tog novog Mesije osetio sam i ja na svojim leđima. Zbog toga ležim u postelji.
Veruješ li sad, da se Cejlon, ovaj Adamov Raj prevratio u Kainov Ad? I da li ćeš i nadalje u pismima ponavljati kako mi zavidiš što živim na Cejlonu?
Žerete. O Teos met imon. Amin.
Tvoj odani
 
Papadopulos

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. Zahvalnost za ovakav Blagoslov.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *