INDIJSKA PISMA

 

INDIJSKA PISMA
 
PISMO 43
Mahmud Omar piše Halil Sead-Edinu u Delhi.
 
Selam, sahib.
Danas je bio pretres u sudu po krivici gospođe Gledis Farkharson i Ardžune Sisodije. Porotnici su zauzeli svoja mesta. Sudijski tužilac pročitao je optužbu. Sve što je objavilo „Indijsko Ogledalo“ potvrdio je Skotland Jard iz Londona i policija iz Čikaga i Njujorka, sa dodatkom mnogih pojedinosti. Sve se slaže.
Za vreme čitanja optužbe Gledis Farkharson je sedela nepomično bez ikakve promene na licu. Ardžuna je bio nervozan i uzbuđen. Izgleda, da sve što se čitalo o njegovoj verenici, za njega je bilo sasvim nepoznato i novo. Često puta on je otvarao usta kao da hvata vazduh i udarao se rukama u prsi.
Ardžuna je optužen samo za onaj anarhistički letak, i toliko. Gospođa Fakharson je na svom ranijem saslušanju bacila krivicu za taj proglas na Ardžunu. Kad je to čitano, Ardžuna se udario obema rukama po čelu.
Gledis Farkharson je optužena za dva krivična dela i to:
 
1. za anarhističnu akciju u Indiji, i
2. za trovanje Katjajane Sisodije.
 
Prvu krivicu Farkharson je priznala, no označila je Ardžunu kao začetnika toga proglasa. Drugu krivicu je odsudno odricala. Ali kad je pročitano lekarsko uverenje slavnog Cejlonskog doktora Kakusande koji je na licu mesta utvrdio, da je Katjajani umrla od otrova, i kad su uzete u obzir druge okolnosti, kao: mržnja gospođe Farkharson prema majci Ardžuninoj zato što je ona bila glavna smetnja njihovoj veridbi, pa onda dostava optužene policiji o spaljenju udove Sakuntale i najzad njena tajanstvena poseta staroj gospođi u tamnici, s tobožnjim ponudama – kad je sve to opširno pročitano, gospođa Farkharson, koja bi svakako pobledela da nije bila namazana rumenilom, oborila je glavu na klupu, Ardžuna čuvši o trovanju svoje majke od strane njegove ljubljene dame skočio je na noge i viknuo: Kobro a ne ženo! Ti si mi ubila najmilije stvorenje u svetu.
Onda je došlo novo iznenađenje. Jedan od porotnika zahtevao je, da se gospođi Farkharson skine veštačka kosa sa glave i izvade veštački zubi, da bi se utvrdila istinitost onoga što je objavilo „Indijsko Ogledalo“. Sud se saglasio s tim zahtevom i umolio je optuženu da sama to učini, da ne bi morao pribegavati sili. Farkharson je neko vreme sedela nepomična kao da se rešavala šta da čini. Najednom je skočila, smakla svoju zlatnu kosu sa glave i izvadila zube. Pred nama se ukazalo jedno strašilo, ružnije od svakog iznakaženog fakira. Nastao je tajac. Ardžuna kad je video svoju „boginju“ u ovakvom rugobnom vidu pao je u nesvest. Izneli su ga iz sudske dvorane i polivali hladnom vodom.
Porota je potom donela jednoglasno mišljenje, da je takozvana gospođa Gledis Farkharson, odnosno Rebeka Natan, kriva za dva prestupa, prvo za anarhističku akciju i drugo za ubistvo Katjajane Sisodije. Na osnovu toga sud je izrekao presudu, da se po prvoj krivici Gledis Farkharson ima proterati iz Indije a po drugoj da se ima kazniti smrću, shodno zakonu njene domovine Amerike. Dodatak: pošto u Indiji nije dozvoljena smrtna kazna nad ljudima, to se ima optužena sprovesti u svoje mesto rođenja, tj. u Čikago, da tamo bude ubijena na električnoj stolici.
I najzad, poslednje iznenađenje, Gledis Farkharson je saslušala presudu bez ikakve reakcije. Namestila je pažljivo svoju kosu i svoje zube, a potom je sprovedena u tamnicu. Sutradan je nađena mrtva u svojoj keliji. Na njenom licu videle su se tamne pruge kao kajiši. Te noći ona se sama otrovala.
Ardžuni je pretres odložen zato što nije mogao dati svoju poslednju reč. Ja sam umolio Sud, da ga poštedi bar za desetak dana, dok se oporavi.
Eto tako se i ovo zamršeno klupče odmotalo do blizu kraja.
Izgleda mi, moj Halile, da Kismet ne dolazi samo od Alaha nego da je čovek kovač svoje sudbe. Može biti da Hindusi imaju više prava kad govore o Karmi nego mi muslimani o Kismetu.
Neka te Alah obaspe cvećem svoje milosti.
 
Tvoj Mahmud

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. Zahvalnost za ovakav Blagoslov.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *