INDIJSKA PISMA

 

INDIJSKA PISMA
 
PISMO 32
Džon Eliot piše iz Londona Rami Sisodiji.
 
Poštovani vojvodo,
Tvoj prijatelj, a moj učitelj Mitrinović zamolio me da ti odgovorim na pismo, koje si njemu uputio u ime cele misije maharadže od Malabara. Nekoliko dana on leži u postelji, pa žali što ne može da ti lično piše.
S najvećom pažnjom on prati vaš put po Balkanu. I mnogo bi se radovao, veli, kad bi ste umeli pronaći pravi majdan duhovnoga blaga u njegovoj otadžbini. To blago je, kaže on, pod stoletnim nanosom i naslagama od mutne evropejštine. On vam prijateljski preporučuje da dođete u dodir sa najprostijim narodom, ako želite videti sjaj onoga skrivenoga blaga.
Povodom afere Gledis Farkharson i tvoga brata Ardžune u Indiji Mitrinović vas moli, da ništa ne pišete o njemu u indijskim novinama. On je veliki protivnik novina i svake novinske reklame. Službenici tajne policije dolazili su u našu „indoevropsku školu“ i saslušavali nekolike od nas. Mi smo svi izjavili, da Ardžunu poznajemo. Dok se bavio u Londonu on je često posećivao našu školu. Svi smo ga voleli kao čoveka veoma krotka i otmena. Pravi aristokrat velike Indije. I svi smo u čudu, da se on obrne u velikog revolucionara i anarhistu. Mora da po sredi nije razum nego neko osećanje. Da li je ta tajanstvena žena Farkharson prouzrokovala to osećanje, ko će znati? Ali izgleda verovatno. Ardžunu svi žalimo, a o toj ženi se sada živo raspitujemo. Niko u našem društvu ne može da se seti neke ličnosti sa imenom Gledis Farkharson. Uostalom to nije ni čudo. Mitrinović ima tri uža kruga svojih učenika i sledbenika, Engleza i Indijana, a pored toga drži javna predavanja, koja posećuje mnogi svet. No ni njegova tajna učenja ni javna predavanja ne stvaraju od ljudi nasilne revolucionare i anarhiste. Naprotiv Mitrinović stvara mirotvorce i radi na izmirenju svih naroda; u prvom redu indoevropskih.
Dakle, ne pišite ništa u indijske novine. Skotland Jard će već objaviti ono što se bude pronašlo kao istina.
 
Tvoj Džon Eliot

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. Zahvalnost za ovakav Blagoslov.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *