INDIJSKA PISMA

 

INDIJSKA PISMA
 
PISMO 28
Rama Sisodija piše Mitrinoviću u London.
 
Pišem ti kao dragom prijatelju i ljubitelju Indije. Mir ti i zdravlje od Boga u koga veruješ.
Nas trojica izaslanika maharadže od Malabara nikada ne možemo zaboraviti tvoje gostoprimstvo u Londonu, ni tvoju „Indoevropsku školu“, ni tvoju sveobimnu mudrost. Po tvome savetu mi smo se zadržali u Srbiji mnogo duže nego što smo mislili. Ovo je tvoja otadžbina, a ti si naš prijatelj. I sve što primamo sa jezika ili iz ruku tvojih Srba mi kao da od tebe primamo.
U Srbiji smo zaista doživeli neočekivane radosti. Ali na žalost ona crna pratilica radosti, ako ne prati svoju gospođu izbliza prati je iz daleka. Meni se ona javila izdaleka, iz moje Indije. Nije me iznenadila. Jer kadgod uživam radost ja očekujem žalost, i kadgod trpim žalost ja se nadam radosti. Takvo je tkivo života uopšte, i bogova i ljudi. I od toga ih niko ne može spasti.
Žalost mi je došla iz same moje kuće. Moj brat Ardžuna, koji je tebi poznat iz Londona, kao da je poremetio umom. U ludilo ga je bacila nekakva žena po imenu Gledis Farkharson. Oboje su sada u apsu zbog anarhističke akcije u Indiji. I oboje su pred sudom izjavili da su tvoji učenici. Zamisli! Anarhisti da budu učenici onoga koji kao novi Avatara propoveda mir, sporazum i harmoniju sviju vera i filosofija i načela? Zar Mitrinović, koji istina pije vino na žalost muslimanima, ali koji nije u stanju ni najiskeženijeg majmuna ubiti, na radost Hindusima!
Pišem ti ovo, da se nadaš neprijatnosti. Jer ćete sudski islednici svakako potrzati i saslušavati, a možda čak i hapsiti.
Nas trojica smo razgovarali o tome kako da ti pomognemo. Pa smo dokonali, da napišemo jedno pismo žurnalu „Indijski Vesnik“ i da kažemo o tebi ono što znamo, i što sva Indija treba da zna. To će svakako istražne sudije pročitati, te neće ništa protiv tebe preduzimati.
Za tvoje dobro ove noći ležaću na goloj zemlji.
 
Odani ti Rama Sisodija

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. Zahvalnost za ovakav Blagoslov.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *