NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Vladika Nikolaj » INDIJSKA PISMA

INDIJSKA PISMA

 

INDIJSKA PISMA
 
PISMO 24
Gospođa Indumati piše iz Bombaja svome suprugu Pandit Gauri Šankari.
 
Želim ti mir, blaženu mokšu, više tebi nego sebi.
Juče smo posetili Slonovsku Pećinu u blizini Bombaja. Želela sam da se naš sin Anuširvana pokloni čuvenom božanstvu Trimurti[1] u toj pećini. Ti se sećaš kad smo ja i ti pre mnogo godina bili na poklonjenju ovom najvišem božanstvu, Mahadevi, u vidu boga Brame, Višnu i Šive.
Na ovom putu pratili su nas sada naš domaćin Somadeva i vojvoda Ramačandra. Iz poštovanja prema tebi oni su gotovi da nam učine svaku uslugu. I čim sam ja spomenula da ću da vodim sina u Slonovsku Pećinu, oni su obojica izjavili da će nas pratiti.
Pred pećinom bilo je mnogo sveta. Pažnju tog sveta privlačili su na sebe desetak sadi iz severne Indije[2]. To su zaista bili neobični ljudi. Jedan od njih imao je lice pomazano pepelom. Drugi je bio odenut u koru od drveta. Treći opet bio je sav u lišću i ličio je više na pokretni plast nego na čoveka. Četvrti je bio sasvim nag, i nosio je preko ramena kožu od tigra. Anuširvana je netremice gledao u ove neobične ljude, čiji je ukočen pogled bio upravljen u neku nedoglednu daljinu, ili možda, nigde do u same sebe, – ko će znati. No najviše ga privukao k sebi jedan sadi sa mnogo đerdana oko vrata, koji su mu pokrivali i prsi i leđa. Đerdani su bili od nanizanih zvoncadi razne veličine i raznoga zvuka. Kad bi se sadi saginjao ili uspravljao ili ma kud pokretao, zvoncad su zvonila kao neki orkestar. I Anuširvana je gledao u tog čoveka kao u neko božanstvo. Dala sam mu te im je razdelio kuvana pirinča; svakome sadi po jednu šaku u čanak.
U pećini pred triličnim božanstvom prineli smo na žrtvu pirinča, mleka i cveća.
Ne znam odkud, ali baš u našem prisustvu dva miša su pretrčala preko kamenoga kipa. Jedan od njih zastao je na vrh nosa Braminog, a drugi na uvu boga Šive. Videvši to Anuširvana uhvati mene za ruku i viknu:
– Bežimo odavde!
– Zašto, upitah?
– Pa kad miševi smeju da trče preko Trimurti, preko tri najveća boga, oni će sad udariti na nas i odgristi nam nos i uši.
Zbog toga je bio žalostan celim putem. I sve se pitao: kako to da Mahadeva ne može da odbrani sebe od miševa? Kako će onda nas odbraniti od miševa i od zmija i od zverova? Je li živ Mahadeva? I jesu li živi Trimurti?
I još me je zbunio pitanjem: Zašto boginja Sarasvati nije pored svoga muža Brame? I žena boga Višnu Lakšmi zašto nije pored svoga muža? I Šivina supruga Kali zašto nije pored Šive? Ovo je samo muški Trimurti u ovoj Slonovoj Pećini, a gde je ženski Trimurti?
Nisam znala šta da mu odgovorim. Ostavila sam ga da razgovara sa vojvodom Ramačandrom. A vojvoda se s njim rado razgovara. Vidim da ga voli.
Ovoliko za sada. Ti si ja, ja sam ti. Om.
 
Indumati
 


 
NAPOMENE:

  1. Trimurti. Izražava indijsku Trojicu od tri boga: Bramu, Višnu i Šivu. Kip sa njihova tri poprsja nalazi se u Slonovskoj Pećini kod Bombaja. Kip je izrezan u prirodnoj steni i ogromnih je srazmera. Rađen je u 8. ili 9. veku posle Hrista.
  2. Sadu je monah naročitog reda. Ovaj red je osnovao znameniti filosof Sankara u 9. veku posle Hrista. Ima u njemu nekoliko sekti. Tako jedni su više za boga Višnu a drugi za boga Šivu. Jedni nose jedan jednostavan štap dok drugi nose u ruci trostruki štap. Štap se naziva dandi. Otuda se oni sa jednim štapom zovu ekadandi, a sa trn štapa tridandi.
Ključne reči:

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *