INDIJSKA PISMA

 

INDIJSKA PISMA
 
PISMO 21
Mitrinović piše iz Londona monahu Kalistratu u Srbiju.
 
Mir ti i zdravlje od Gospoda.
Ako želiš za mene čuti, duša je moja u potpunom miru a telesno zdravlje zadovoljavajuće, zbog tvojih molitava za mene, dragi mi Kalistrate.
Iz pisma Dr. Jevtima vidim da si i ti u odboru za doček gostiju iz Indije. Začudio sam se, otkud ti u Beogradu. Uvek si govorio, kako ne želiš do smrti izaći iz granica Svete Gore. Nesumnjivo, da si to morao učiniti „po poslušaniju“, po zapovesti svojih starešina. Samo gledaj, te što pre beži u blaženi mir Svete Gore, jer se velika bura gneva Božjeg nadnosi nad grešnu Evropu. Nećete ni vi Svetogorci biti sasvim pošteđeni od te bure, ali ćete lakše sve podneti nego ostali svet.
Ja sam već odgovorio Dr. Jevtimu da ne mislim tamo dolaziti. Verujem, da iz Londona mogu učiniti za Indiju i Srbiju više nego sa drugog mesta. Ja se vežbam da volim ceo svet, po receptu koji si mi ti dao u tvojoj svetogorskoj keliji, ali Indiju i Srbiju volim bez ikakvog vežbanja i usiljavanja.
Šta smo mi u ovom svetu do oruđa promisla Božjeg. Držim, da sam i ja neko oruđe Božje, i to naročito za dobro Indije i Srbije. Ako budeš pročitao moje pismo poslano Jevtimu, nećeš morati tražiti od mene novih objašnjenja. U tom pismu rekao sam sve.
Tebe molim naročito za dve stvari:
Prvo, savetuj odbor da ne priređuje nikakvo predavanje ni akademiju na beogradskom univerzitetu u vezi sa indijskim gostima. Jer ja predosećam, da je skandal neizbežan. Ponoviće se ono što se dogodilo Dr. Džon Motu i Rabindranat Tagori. Obiđite Beograd i vodite Indijane u narod, u manastire, među seljake.
Drugo, dočekajte ih lepo u Svetoj Gori, ako se reše da dođu. Neka moj prijatelj Hristodul izađe iz svoje pustinjske tišine i neka se sa njima razgovara. Neka im govori slobodno i otvoreno kako već on ume. On je jedini duhovnik u Svetoj Gori koji govori dobro engleski i koji najdublje poznaje pravoslavnu teologiju i indijsku filosofiju.
Blagoslovi oče Kalistrate tvoga odanog slugu
 
Dušana

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. Zahvalnost za ovakav Blagoslov.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *