INDIJSKA PISMA

 

INDIJSKA PISMA
 
PISMO 14
Dr. Jevtim piše ocu Kalistratu Svetogorcu u Beograd
 
Časni oče Kalistrate,
Blagoslovi.
Nekoliko sastanaka što sam imao s tobom uverili su me, da Sveta Gora nije prestala da bude ono što je bila kroz minulih hiljadu godina. Ognjište najdublje teologije, megdan najoštrije borbe čoveka sa samim sobom radi carstva nebesnoga, neiscrpiv majdan doživljenih čudesa i najneobičnijeg religioznog iskustva, i čuvarka dragocenih umetničkih i istorijskih spomenika i spomena. Ti si veran predstavnik te Svete Gore.
Svakako si saznao, da je naša zemlja počastvovana posetom trojice veoma uglednih ličnosti iz Indije. Jedan je od njih učeni bramin, drugi vojvoda od čuvenih kšatrija, a treći je jedan plemeniti sveštenik hrišćanske crkve u Malabaru. Oni su došli u Srbiju osobenom misijom, kao izaslanici maharadže od Malabara. Po mome mišljenju, njihova je misija najblagorodnija što se dade poželeti. Nisu to misije iz Evrope, koje dolaze da špijuniraju našu državu, ili da zahvataju naše rudnike, ili da od nas, neveštih i nespretnih, izmame razne koncesije: šumske, železničke, industrijske. Nije to lukava misija sa zadnjim mislima, koja se uvlači kao tigar na vunenim nogama dok ne uhvati svoju žrtvu i ne pokaže kandže. Nego je to misija duha i brige i mudrosti. Oni dolaze da postave dijagnozu bolesti zakrvljenih naroda u Evropi; da vide od čega Evropa boluje; da vide da li joj Indija može što pomoći, i da vide kako bi se Indija mogla sačuvati od te iste evropske bolesti.
Njihova je misija prava senzacija našeg vremena. Oni su senzacija i za nas Balkance; za nas starije zbog suštine njihove misije, a za decu zbog njihovog spoljneg izgleda i odela. Možda si ih video na ulici. Deca jure za njima u gomilama i posmatraju ih sa detinjskim ljubopitstvom. Svi su crnpurasti, no lepi i privlačni. Ljudi čisto arijevskog soja. Sva trojica nose turbane i kaftane razne boje. Uvek se kreću u istom poretku: u sredini učeni bramin, malog rasta i ispoštenog asketskog lica, sa velikim očima, koje se retko zatvaraju. Desno je od njega vojvoda, visok i snažan, sa zlatnim pojasom i mačem o bedrima. Levo je pak onaj sveštenik, sav u crnini, sa crnim turbanom i sa krstom na prsima. On jedini nosi dugu bradu, dok su druga dvojica obrijani.
Ako ih dakle nisi video, evo dajem ti priliku da ih vidiš i da s njima razgovaraš: primi se za člana našeg odbora. Ja sam određen da sastavim odbor, koji će voditi brigu o njima dokle god su u našoj zemlji. Oni žele da proputuju svu našu zemlju, da vide, čuju i osete sve. Tebe uzimam u odbor sa zadatkom, da im budeš putovođ po našim manastirima, naših slavnih cara zadužbinama. A kada budu stigli u Svetu Goru da ih ti tamo kao svoje poznanike dočekaš, provedeš po svima svetinjama i svuda predstaviš i preporučiš. Jer ja znam, s kakvom opreznošću Svetogorci primaju strane goste, naročito ovako neobične i iz neobične zemlje.
Ja sam pisao i našem književniku Mitrinoviću u London, da dođe u Srbiju i da bude s nama za vreme putovanja ovih velikih Indijana u našoj zemlji. Mitrinović je moj učitelj i najbolji poznavalac indijske misli i religije od svih živih zapadnjaka, u Evropi i Americi. Njegovi indijski učenici u Londonu smatraju ga novim Avatarom. On bi nam mogao biti od velike pomoći kao tumač Indije pred Srbima i Srbije pred Indijanima. Da li će hteti doći, ne znam.
A tebe molim, primi se ove dužnosti, koja je u stvari i velika počast, pa mi dozvoli da dođem k tebi jedno veče na dogovor.
Preporučujem se tvojim svetim molitvama i ostajem srdačno ti odan
 
Jevtim

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. Zahvalnost za ovakav Blagoslov.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *