NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Svete tajne (krštenje, venčanje, pričešće, ispovest ...) » Ime, krštenje odraslih.

Ime, krštenje odraslih.

Pitanje:
Pomaže Bog! Ovog ljeta, ako da Bog, krstiću se pa me zanima da li zadržavam svoje sadašnje ime (Dijana) ili uzimam novo. Da li mi može biti kum neko ko će se krstiti kad i ja? Oprostite ako su pitanja naivna, ali tek počinjem graditi temelje svoje vjere, pa su mi potrebni odgovori. Hvala. Zbogom.
Dijana


Odgovor:
Draga Dijana, Prvo bi trebalo znati da li imaš nekog sveštenika duhovnika? O ovim stvarima možeš, a i trebala bi, da se posavetuješ sa njim.
U principu, nema nikakve zabrane za imena – osim, ne daj Bože, nekih bogohulnh ili nepristojnih. Kada se deci daju imena, a posebno na krstenju, trebala bi da budu hrišćanska imena, nekog od svetitelja, na čiji dan se krstava, i/ili koji može da služi kao uzor i kao zaštitnik čoveku.
Kum treba da bude stariji bar oko 18 godina od svoga kumčeta, da ga poučava u veri i pomaže u duhovnom životu. Znači, da najpre sam treba da bude bolje upoznat sa hrišćanskim životom.
A krštenjem se ulazi u Crkvu, postaje dete Božije po duhu i usinovljenju. Niko se ne može nazvati hrišćaninom ako nije kršten, i ako potom ne živi hrišćanskim životom.
Čestitam ti ovu veliku blagodat sa željom da te čuva Gospod i anđeo cuvar, koga dobijaš na krštenju.
Pozdrav, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *