Имамо велики проблем око кума

Питање:
Помаже Бог, Надам се да ми можете дати савјет; ако Бог да у децембру моја жена ће да роди наше прво дијете. Наша заједничка жеља је да дијете буде крштено у нашој Цркви; имамо велики “проблем” око кума; колико ја знам кум мора бити православац и не смије бити род. Ми живимо у једној претежно неправославној земљи и ми уопште никог немамо који би одговарао “критериујума” (једини православци у нашем познаству су моји родитељи и сестра) . Како да крстим дијете? Унапријед захвалан,
Н.Н


Одговор:
Бог ти помого, На слично питање већ је одговарано више пута вероватно ниси прочитао остале одговоре, али ево још једном и теби да одговорим.
Кум на крштењу не може да буде нико други него само ПРАВОСЛАВАЦ.
Кажеш да живиш у типично не православној земљи а да би дете желео да крстиш у нашој цркви? ? ? како ћеш то извести? а да немаш никога осим твојих родитеља и сестре, па вероватно идеш на варијанту да неко од њих буде кум? Овако стоје ствари. Родитељи и ближа фамилија могу да крсте дете само ако је велика нужда, односно да је недај Боже смртна опасност и никако другачије. Држава у којој ти живиш (видео сам у електронској адреси) има Православну цркву и један број становника те државе је православне вере, (распитај се) а и није толико далеко од наше Отаџбине да ти кум дође или да ти одеш и дете крстиш онако како се то у нашем народу ради одавнина.
С поштовањем
о. Драган

Comments are closed.