Иконе на иконостасу / Литургија сваког дана

Питање:
Пуно поздрава.
Занима ме зашто на иконостасу Господ Исус Христос није осликан са десне стране већ са леве, пошто Он сам има исту славу и моћ као и Бог Отац тј. седи са десне стране Бога Оца. Такође приметио сам да у Београду има неколико храмова у којима Свети олтар и иконостас нису на источној страни света, а Богослужења се у њима редовно одвијају зар се тиме не наноси штета и вернима који се причешћују као и самим парохијанима? Такође бих волео да знам зашто се служи Света литургија и суботом кад је Недеља празник и Мали Ускрс?
Ђорђе


Одговор:
Драги Ђорђе, Мислим да је овај поредак икона на иконостасу од давнина прихваћен као добар и правилан. Христос заиста седи с десне стране Бога и Оца, али у средини, на Царским дверима је икона Благовести, а не Бога Оца. Христова икона је са десне стране када гледамо према Олтару, као очигледан знак и потсећање верних да се само Христом спасавамо. Христос у руци обично држи Јеванђеље на коме пише: “Ја сам пут, истина и живот.” Наставак тога цитата је: “Нико не долази Оцу осим кроз мене.” (Јн. 14, 6.) А Богородица је Христу са десне стране, као што и Псалмопевац говори: “С десне стране ти стоји царица”. (Пс 45, 9.) Што се тиче цркве и Олтара окренутог не према истоку, не разумем како то мислиш, када кажеш “зар се тиме не наноси штета вернима и парохијанима”? Каква штета? Ми се окрећемо ка истоку за време молитве, не због тога што се Господ не налази ни на једној другој страни света већ, између осталог, и да би нас излазак сунца потсетио на Сунце Правде, како се Господ назива у Светом Писму. Литургија се може служити свакога дана, осим на Велики Петак, када се по црквеном правилу (типику) не служи. Према томе, ништа чудно не видим у служењу Литургије и суботом. Поздравља те, о. Срба

One Comment

  1. Благословите. потребно ми је објашњење. који је редосле икона на иконостасу?, зашто је тако како је ?, правило или догма по коме се то уреџује.
    Христос посреди.
    Молим одговор и на мејл.