NASLOVNA » Duhovni život, snovi, borba sa iskušenjima, PITANJE PASTIRU » Igre na sreću, kocka

Igre na sreću, kocka

Pitanje:
Pomaže Bog i blagoslovite. Da li je igranje igara na sreću (sprortske kladionice, loto, greb kartice i dr.) greh i dali ga treba pomenuti na ispovesti? Unapred ѕahvalan i oprostite.
N.N


Odgovor:
Dragi brate, Igre na sreću ili kocka jesu greh i treba ga ispovediti.
U principu, kao pojam ili ideja, kocka je sasvim suprotna naporu, strpljenju, radu i svemu što se oduvek smatralo zdravim i normalnim. Jer, u suštini kocka je sanjarenje o nekakvoj sreći i maštanje o tome kako bi bilo kad bi bilo…
Ona u nekom, veoma malom procentu, vodi iz teškog stanja u samo trenutno malo bolje, ali zato u veoma velikom procentu vodi iz lošeg u još gore. Dok zanemarljivih nekoliko mogu da se – samo trenutno obraduju, neuporedivo veći broj ljudi pada iz blata u kaljugu. Oni koji učestvuju u bilo kojoj vrsti kocke i sami doprinose svom a i tuđem osiromašenju i očaju. I onaj koji dobije na kocki – ustvari gubi.
U Australiji je jedan državni institut dve godine ispitivao ljude koji su iznenada dobili veću količinu novca (bilo na igrama na sreću, ili nasledstvom, i t.d.) Na opšte iznenađenje, kao nekakvo pravilo bez izuzetka, pokazalo se da je svaki od ovih ljudi, po svojoj sopstvenoj proceni, godinu dana nakon dobitka živeo mnogo lošije i gore nego pre. Studija potom objašnjava razloge koji su veoma različiti, ali je rezultat uvek jedan isti: apsolutno ni jedan od srećnih dobitnika nije živeo bolje nakon dobitka. (Ako nekog interesuje, mogu mu poslati studiju na engleskom – bilo bi veoma interesantno prevesti je na srpski) .
A da ne pominjemo da naša vera to izričito zabranjuje i kocku smatra grehom i porokom, isto kao i drogu ili alkohol i t.d.
Problem sa kockom nije ni mali ni lak, jer onaj koji se upusti i počne da se nada na dobitak na sreću, mora pre toga da odbaci logičko razmišljanje i zdravu pamet, i da se prepusti iracionalim nadama na neki neobjašnjivi dobitak. Drugim rečima, iz realnog sveta, čovek treba da se prebaci u svet mašte i sanjarenja da bi se pokrenuo na jednu tako nesigurnu i nelogičnu nadu u neobjašnjivu sreću. On kao nekakav begunac počinje da živi u svetu snova, nada i očekivanja koja su ponekad čak i mnogo interesantnija i uzbudljivija od samog novčanog dobitka, koji se vrlo često pokaže kao nedovoljan i veoma kratkotrajan. Šta više, ako se desi da čovek, koji se veoma nada dobitku, zaista i dobije nešto, to ga ni u kom slučaju ne izvuče iz krize, već samo posluži kao nekakav „dokaz” da se može dobiti na sreću, pa čovek onda potone još dublje i ostane mnogo duže vremena zarobljen lažnom nadom koja potom vodi u još veću gorčinu i sivilo.
Stoga, nesmemo dopustiti da nas zavodi pasivno čekanje neke neobjašnjive pravde. Takvo očekivanje, gde naše sposobnosti, prednosti, veštine, snaga, inteligencija i t.d. nemaju gotovo nikakvu ulogu, gde samo nekakva „slepa” sudbina odlučuje, nisu dostojne čoveka.
Svako dobro od Boga ti želi, o. Srba

3 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *