Игре на срећу, коцка

Питање:
Помаже Бог и благословите. Да ли је играње игара на срећу (спрортске кладионице, лото, греб картице и др.) грех и дали га треба поменути на исповести? Унапред ѕахвалан и опростите.
Н.Н


Одговор:
Драги брате, Игре на срећу или коцка јесу грех и треба га исповедити.
У принципу, као појам или идеја, коцка је сасвим супротна напору, стрпљењу, раду и свему што се одувек сматрало здравим и нормалним. Јер, у суштини коцка је сањарење о некаквој срећи и маштање о томе како би било кад би било…
Она у неком, веома малом проценту, води из тешког стања у само тренутно мало боље, али зато у веома великом проценту води из лошег у још горе. Док занемарљивих неколико могу да се – само тренутно обрадују, неупоредиво већи број људи пада из блата у каљугу. Они који учествују у било којој врсти коцке и сами доприносе свом а и туђем осиромашењу и очају. И онај који добије на коцки – уствари губи.
У Аустралији је један државни институт две године испитивао људе који су изненада добили већу количину новца (било на играма на срећу, или наследством, и т.д.) На опште изненађење, као некакво правило без изузетка, показало се да је сваки од ових људи, по својој сопственој процени, годину дана након добитка живео много лошије и горе него пре. Студија потом објашњава разлоге који су веома различити, али је резултат увек један исти: апсолутно ни један од срећних добитника није живео боље након добитка. (Ако неког интересује, могу му послати студију на енглеском – било би веома интересантно превести је на српски) .
А да не помињемо да наша вера то изричито забрањује и коцку сматра грехом и пороком, исто као и дрогу или алкохол и т.д.
Проблем са коцком није ни мали ни лак, јер онај који се упусти и почне да се нада на добитак на срећу, мора пре тога да одбаци логичко размишљање и здраву памет, и да се препусти ирационалим надама на неки необјашњиви добитак. Другим речима, из реалног света, човек треба да се пребаци у свет маште и сањарења да би се покренуо на једну тако несигурну и нелогичну наду у необјашњиву срећу. Он као некакав бегунац почиње да живи у свету снова, нада и очекивања која су понекад чак и много интересантнија и узбудљивија од самог новчаног добитка, који се врло често покаже као недовољан и веома краткотрајан. Шта више, ако се деси да човек, који се веома нада добитку, заиста и добије нешто, то га ни у ком случају не извуче из кризе, већ само послужи као некакав „доказ” да се може добити на срећу, па човек онда потоне још дубље и остане много дуже времена заробљен лажном надом која потом води у још већу горчину и сивило.
Стога, несмемо допустити да нас заводи пасивно чекање неке необјашњиве правде. Такво очекивање, где наше способности, предности, вештине, снага, интелигенција и т.д. немају готово никакву улогу, где само некаква „слепа” судбина одлучује, нису достојне човека.
Свако добро од Бога ти жели, о. Срба

Један коментар

  1. Kako se izvuci kad se zagazi predaleko?

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *