I hrišćani i muslimani učestvuju u obnovi hrama Groba Gospodnjeg u Jerusalimu

Obnova će koštati tri miliona evra, a lični prilog je dao i jordanski kralj Abdulah

Tim stručnjaka počeo je obnavljanje mesta gde je, kako hrišćani veruju, sahranjen Isus Hrist, prevazilazeći dugogodišnje rivalitete da bi se omogućile prve popravke tog svetog mesta u više od 200 godina.

Radovi će biti usmereni na obnovi i očuvanju edikule, drevne odaje gde se po verovanju nalazi Isusov grob u Crkvi Svetog groba u starom gradu Jerusalimu. Ovo su prvi radovi na ovom mestu od 1810. kada je svetilište restaurirano i dobilo sadašnji oblik posle požara.

252

Struktura sa uljanim lampama, stubovima i velikim svećnjacima podignuta je na mestu gde se veruje da je Isusovo telo obavijeno pokrovom i sahranjeno pre njegovog Vaznesenja. Nalazi se nekoliko stotina metara od mesta gde je razapet.

Ta crkva spada u jedno od najsvetijih mesta hrišćanstva.

Predstavnici Rimokatoličke, Pravoslavne i Jermenske crkve odgovorni su za odvojene delove crkve i svi ljubomorno čuvaju svoj domen. Sveštenici koji rade i mole se u crkvi uglavnom se slažu, ali povremeno izbijaju tenzije.

Ovog puta sveštenici su ostavili svoje razlike po strani. Te tri crkve dele vlasništvo nad ovim svetim mestom i tu drže molitve u različita vremena, tako da je obnova edikule u svačijem interesu.

Obnova će trajati oko 12 meseci, a radove nadziru stručnjaci Nacionalnog tehničkog univerziteta iz Atine. Dok traju radovi, vernici će moći da posećuju svetilište. Na obnovi će se uglavnom raditi rano ujutru ili kasno uveče kada je crkva zatvorena.

Projekat košta oko tri miliona evra, rekao je Teofil Treći, jerusalimski pravoslavni patrijarh. Svaka crkva daje svoj doprinos. Pored toga, jordanski kralj Abdulah dao je ličnu donaciju u aprilu za taj projekt.

Jordan je držao stari grad Jerusalim do bliskoistočnog rata iz 1967. i danas ima ulogu u očuvanju muslimanskih i hrišćanskih svetilišta.

Crkvu, jednu od najstarijih na svetu, sagradio je 325 godine nove ere rimski imperator Konstantin. Zgradu je 1009. razorio musliman Kalif al Hakim. Obnovili su je krstaši u 12. veku i tada je dobila sadašnji izgled, a požar iz 1808. skoro je uništio edikulu.

 

Izvor: http://fakti.org/ortodox-point/hriscanske-crkve-slozno-obnavljaju-odaju-u-crkvi-svetog-groba-u-jerusalimu-gde-je-sahranjen-hristos

7 komentar(a)

 1. Neka. Bogu Hvala. Ako će Bog naći načina da nas sačuva od nas samih i od uništenja, neka. Neka rade. Svidja mi se ovo što svi imaju u različita vremena različite mise ili Svete Liturgije. To je od najvećeg značaja! Gospode Isuse Hriste Sine Božiji, neka ti je večna Slava i poklonjenje. Amin.

 2. odgovor je u simbolu vjere kojeg čitamo i ispovijedamo:“i koji će opet doći sa slavom……..“

 3. Stefan Bošković

  Loš je naslov jer ne postoji više Hrišćanskih Crkava već samo Jedna, naša Pravoslavna. Sramota je da ovakvi naslovi izleću dok se čitaju Svete Knjige koje su postavljene na ovome sajtu, a koje su pale u zapećak i na čije mesto su postavljene reklame na četvrtini ekrana.

  • Ljuba Kostić

   Zahvaljujemo vam na primedbi, naslov je učinjen adekvatnijim. Inače, prenet je u originalu sa izvora ove vesti. Što se tiče estetske i funkcionalne koncepcije novog sajta, nadam se da će vam neko od bratije koja je radila na tome i na te primedbe dati valjano obrazloženje. Sa poštovanjem, Ljuba Kostić, administrator rubrike vesti.

   • Stefan Bošković

    Izvinite što sam Vas namučio sa verovatno nebitnim stvarima i što sam gnevljiv.
    Hvala na svemu što ste do sada uradili i želim Vam dobar i uspešan rad na jednom od najbitnijih sajtova za Srbiju i Srbe.

  • Bibliotekar

   Hristos posredi nas! Dragi brate, izgled sajta je potpuno promenjen sa ciljem da se poboljša njegova funkcionalnost kao i da se ožive rubrike koje su zamrle na starom sajtu. Na sajtu nikako ne bi trebalo da se pojavljuju reklame, možda ste mislili na ikonice koje vode ka vestima. Ako primetite reklamu na sajtu, molimo vas da nam javite.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.