NASLOVNA » Društvo, Inoslavni, Nekategorizovano, Pomesne Crkve, SPC, TRAGOVI U VREMENU » I hrišćani i muslimani učestvuju u obnovi hrama Groba Gospodnjeg u Jerusalimu

I hrišćani i muslimani učestvuju u obnovi hrama Groba Gospodnjeg u Jerusalimu

Obnova će koštati tri miliona evra, a lični prilog je dao i jordanski kralj Abdulah

Tim stručnjaka počeo je obnavljanje mesta gde je, kako hrišćani veruju, sahranjen Isus Hrist, prevazilazeći dugogodišnje rivalitete da bi se omogućile prve popravke tog svetog mesta u više od 200 godina.

Radovi će biti usmereni na obnovi i očuvanju edikule, drevne odaje gde se po verovanju nalazi Isusov grob u Crkvi Svetog groba u starom gradu Jerusalimu. Ovo su prvi radovi na ovom mestu od 1810. kada je svetilište restaurirano i dobilo sadašnji oblik posle požara.

252

Struktura sa uljanim lampama, stubovima i velikim svećnjacima podignuta je na mestu gde se veruje da je Isusovo telo obavijeno pokrovom i sahranjeno pre njegovog Vaznesenja. Nalazi se nekoliko stotina metara od mesta gde je razapet.

Ta crkva spada u jedno od najsvetijih mesta hrišćanstva.

Predstavnici Rimokatoličke, Pravoslavne i Jermenske crkve odgovorni su za odvojene delove crkve i svi ljubomorno čuvaju svoj domen. Sveštenici koji rade i mole se u crkvi uglavnom se slažu, ali povremeno izbijaju tenzije.

Ovog puta sveštenici su ostavili svoje razlike po strani. Te tri crkve dele vlasništvo nad ovim svetim mestom i tu drže molitve u različita vremena, tako da je obnova edikule u svačijem interesu.

Obnova će trajati oko 12 meseci, a radove nadziru stručnjaci Nacionalnog tehničkog univerziteta iz Atine. Dok traju radovi, vernici će moći da posećuju svetilište. Na obnovi će se uglavnom raditi rano ujutru ili kasno uveče kada je crkva zatvorena.

Projekat košta oko tri miliona evra, rekao je Teofil Treći, jerusalimski pravoslavni patrijarh. Svaka crkva daje svoj doprinos. Pored toga, jordanski kralj Abdulah dao je ličnu donaciju u aprilu za taj projekt.

Jordan je držao stari grad Jerusalim do bliskoistočnog rata iz 1967. i danas ima ulogu u očuvanju muslimanskih i hrišćanskih svetilišta.

Crkvu, jednu od najstarijih na svetu, sagradio je 325 godine nove ere rimski imperator Konstantin. Zgradu je 1009. razorio musliman Kalif al Hakim. Obnovili su je krstaši u 12. veku i tada je dobila sadašnji izgled, a požar iz 1808. skoro je uništio edikulu.

 

Izvor: http://fakti.org/ortodox-point/hriscanske-crkve-slozno-obnavljaju-odaju-u-crkvi-svetog-groba-u-jerusalimu-gde-je-sahranjen-hristos

7 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *