Хришћанска белатристика

Питање:
Помаже Бог! Да ли можете да кажете нешто о књигама попут “Игра анђела” Љиљане Хабјановић-Ђуровић и сличним, тј. о њиховој аутентичности (у погледу разних виђења) ? Знам да избјегавате коментарисање неке конкретне личности, али занима ме (вјероватно и још неког) колико таква виђења могу бити стварна, а колико су прелест? Тим прије што, ако су прелест, могу да дјелују на исти начин на многе читаоце. Ово питам зато што Свети Оци нарочито упозоравају и препоручују да радије будемо неповјерљиви према таквим виђењима, него да на њих одмах “насједамо”. Унапријед Вам захваљујем и желим свако добро од Господа! У Христу Ваш
Н.Н


Одговор:
Бог помого! Хришћанска белатристика је корисна и поучна. Треба се држати чињенице да је то лично сагледавање и преживљавање своје вере што је у једном домену корисно. “Виђења” могу да буду белатристичка фикција, или нападно пророштво, што госпођа Хјабјановић нигде и не помишља да чини. Она је своје виђење митарства у врло лепом описивању “мати Ангелине” сасвим правилно сагледавала онако како је њих до данас кроз неке учитеље наша Црква објавила. Прочитао сам неколико њених књига, неке лако а неке сам приморавао себе да читам. То је моје искуство са поменутом списатељком, јер ја тешко прихватам “ренесансу” у било којој пори нашег живота која води реализму, а све на уштрб освећеног мистицизма и те смирене Божије лепоте. Када сам као дечко читао косовске циклусе и житија српских светитеља ја сам их на свој начин невино преживљавао. Чупање тих осећања и слика из мог исксутва не могу да прихватим. За неког ко тек почиње да чита ја мислим да је много добро, јер и ти кораци воде следећем у Цркви.
Треба да кажем да она није оргинлана у оваквом романском начину описивања црквене истроије и светих Божијих људи. Тим жанром је написан “Кво вадис Домине”, или “Хришћане лавовима”, или “Цар из дома Давидова”… Ипак су то корисна белатристичка читва, а посебно за оне који се по први пут читањем упознавају са библијском историјом. Они заиста могу да нађу велику корист за то боље сагледавање (разумевање) себе у односу на Христа и Његову цркву..
оЉуба

Comments are closed.