HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
SUSRET SVETOG SAVE I SVETOG SIMEONA
 

Sveti Sava i sveti Simeon su dve najznačajnije ličnosti među srpskim svetiteljima. Srpski srednjevekovni pisac, monah Teodosije iz manastira Hilendara, predstavlja „dvojicu“ – sv. Savu i Simeona, kao zaštitnike srpske države: „i otačastvo svoje obojica zajedno – to jest Simeon Prepodobni i Sveosvećeni Sava – molitvama Bogu srpsku zemlju utvrđuju i od napada protivnika braneći je čuvaju… javljaju se i pred pukovima srpskim… tako da su mnogi od vojnika govorili: „videsmo Svetog Simeona i Svetog Savu pred nama u puku kako jezde na konjima, i to jedan u sme-rnom inočeskom odjejaniju, a drugi ukrašen u svetle svetiteljske odežde.“[1] Kasnije, ovo je postao obrazac za slikare koji obično predstavljaju prepodobnog Simeona u monaškom odelu i Svetog Savu kao arhijereja.
Ovde su ipak oba predstavljeni u monaškom odelu, jer se scena ovog susreta odigrala pri dolasku sv. Simeona na Svetu Goru.
Naime, sv. simeon – Nemanja je vladao Srbijom kao veliki župan. Povukao se sa vlasti i zamona-šio na saboru 1196. a za svoga naslednika je odredio srednjeg sina Stefana Prvovenčanog. Zajedno sa suprugom Anom, Nemanja se zamonašio u crkvi svetih Petra i Pavla u rasu. na monašenju su uzeli imena Simeon i Anastasija. Prvu godinu svog monaškog života Simeon je proveo u mana-stiru Studenici, da bi se u jesen 1197. godine pridružio svom najmlađem sinu monahu Savi na Svetoj Gori. Tamo je, zajedno sa njim, uz dozvolu vizantijskog cara, 1198. godine oživeo zapusteli manastir Hilendar „koji će služiti za primanje ljudi od srpskoga naroda“ (osnivačka hrisovulja manastira Hilendara).
Preminuo je kao monah simeon u manastiru Hilendar, a njegove mošti su 1208. godine prenete u manastir Studenicu, u kome se i danas nalaze.
 


 
NAPOMENA:

  1. http://www.spc.rs/ususretznacajnojgodisnjiciosamvekovamilesevedrugideo

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.