HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
SPALJIVANJE MOŠTIJU SVETOG SAVE
 

Po smrti sv. Save u Trnovu u Bugarskoj, njegovo sveto telo bi preneto u Srbiju i sahranjeno u manastiru Mileševi, zadužbini kralja Vladislava (1234-1243.), sinovca svetoga Save.[1]
U vreme turske tiranije narod srpski skupljaše se kod moštiju svoga Svetitelja. Mošti sv. Save behu zaista za srbe nepresušni izvor svakog plemenitog nadahnuća, vere, nade, ljubavi, utehe, radosti i okrepljenja. Sve to zavojevači Turci pratili su budno. Na njihove oči dešavala su se neobična čudesa od moštiju svetog Save. Štaviše, čudotvornom Svetitelju pribegavali su u bo-lestima i mnogi muslimani, i dobijali čudesna isceljenja. Sve je to podstaklo Turke da uklone ovog čudotvornog buditelja i hrabritelja verske i nacionalne svesti srpske, slobodarske srpske duše.
Bojeći se da se iz Mileševe, gde počivahu mošti duhovnog oca srpskog roda, ne digne buna na Turke, Sinan paša Beogradski naredi da se telo svetog Save prenese iz Mileševe u Beograd i spali. Vojska upadne u Mileševu na Veliki Petak 1594. godine, načini pokolj, uzme iz kivota telo svetoga save i prenese u Beograd Sinan paši. U subotu, 27. aprila 1594. godine, Sinan paša spali telo svetog Save u Beogradu, na Vračaru. Plačem i lelekom bi propraćen širom cele srpske zemlje ovaj jezivi događaj. A jedannepoznati monah zapisa: „da se zna kada sažegoše Turci svetoga Savu, arhiepiskopa srpske i pomorske zemlje, u Beogradu; i načelnik beše vezir Sinan paša, koji bejaše pred vojskom…“
No sa spaljivanjem moštiju Svetiteljevih obesni paša agarjanski ne spali Svetitelja, koji osta živ, kako na nebesima pred prestolom Božjim, tako i u srcima i duši svoga naroda na zemlji:
„Sinan paša vatru pali, telo Svetog Save spali; al’ ne spali slave, niti spomen Save!“ Tako Bogo-nosni otac naš Sava, apostol i svetitelj Božji, posle smrti postade i mučenik Hristov.
 


 
NAPOMENA:

  1. Preuzeto sa: http://www.crkva.se/srbispaljivanje.htm.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *