ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
ЗАПАДНИ ЗИД
ЛЕВО ОД ХОРСКЕ АПСИДЕ
 
СВЕТA ПЕТКА – ПАРАСКЕВА
 

На северној страни западне апсиде, поред врата за помоћну просторију налази се стојећа фигура свете Петке – Параскеве (грч. Παρασκευή – петак). Ова хришћанска подвижница из околине Цари-града живела је у XI веку. Иначе, треба имати у виду да у Православној цркви постоје четири све-титељке Петке – Параскеве. Народ их често меша, а понекад и иконописци, па сликају св. Петку српску са крстом, који је одлика мученика, као што је то случај и на овој фреци.
 
Четири св. Петке – Параскеве су:
-Параскева Мученица
-Параскева преподобномученица, звана Римљанка
-Параскева Великомученица, звана Иконијска и
-Параскева српска, која није мученица већ подвижница – преподобна мати, која се слави 14/27. октобра.
 
Као и св. Никола на јужној страни западне, или хорске апсиде, св.Петка је веома поштована и слављена међу србима јер су, на молбу српске кнегиње Милице, њене чудотворне мошти пренете из Влашке у Београд. Када је султан сулејман I освојио Београд 1521. године, он уз остале опља-чкане драгоцености преноси назад у Цариград и мошти св. Петке. на молбу молдавског господара Василија 1641. године мошти су потом пренете у град Јаши, где се и данас налазе (осим два прста, који се и данас налазе у капели свете петке на калемегдану).
Широм Србије се налази велики број лековитих извора, који су посвећени св. Петки. један од тих је и извор св. Петке на Калемегданској тврђави у Београду, на месту где су њене мошти дуго времена почивале. Чудотворна и лековита вода (агијазма, грч. αγίασμα из извора ове светитељке лечи све болеснике који молитвено траже њено заступништво пред Богом.[1]
 


 
НАПОМЕНА:

  1. Више о овој светитељки видети у њеном Житију 14. октобра по старом, односно 27. октобра по новом календару.

Један коментар

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.