HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
ZAPADNI ZID
LEVO OD HORSKE APSIDE
 
SVETA PETKA – PARASKEVA
 

Na severnoj strani zapadne apside, pored vrata za pomoćnu prostoriju nalazi se stojeća figura svete Petke – Paraskeve (grč. Παρασκευή – petak). Ova hrišćanska podvižnica iz okoline Cari-grada živela je u XI veku. Inače, treba imati u vidu da u Pravoslavnoj crkvi postoje četiri sve-titeljke Petke – Paraskeve. Narod ih često meša, a ponekad i ikonopisci, pa slikaju sv. Petku srpsku sa krstom, koji je odlika mučenika, kao što je to slučaj i na ovoj freci.
 
Četiri sv. Petke – Paraskeve su:
-Paraskeva Mučenica
-Paraskeva prepodobnomučenica, zvana Rimljanka
-Paraskeva Velikomučenica, zvana Ikonijska i
-Paraskeva srpska, koja nije mučenica već podvižnica – prepodobna mati, koja se slavi 14/27. oktobra.
 
Kao i sv. Nikola na južnoj strani zapadne, ili horske apside, sv.Petka je veoma poštovana i slavljena među srbima jer su, na molbu srpske kneginje Milice, njene čudotvorne mošti prenete iz Vlaške u Beograd. Kada je sultan sulejman I osvojio Beograd 1521. godine, on uz ostale oplja-čkane dragocenosti prenosi nazad u Carigrad i mošti sv. Petke. na molbu moldavskog gospodara Vasilija 1641. godine mošti su potom prenete u grad Jaši, gde se i danas nalaze (osim dva prsta, koji se i danas nalaze u kapeli svete petke na kalemegdanu).
Širom Srbije se nalazi veliki broj lekovitih izvora, koji su posvećeni sv. Petki. jedan od tih je i izvor sv. Petke na Kalemegdanskoj tvrđavi u Beogradu, na mestu gde su njene mošti dugo vremena počivale. Čudotvorna i lekovita voda (agijazma, grč. αγίασμα iz izvora ove svetiteljke leči sve bolesnike koji molitveno traže njeno zastupništvo pred Bogom.[1]
 


 
NAPOMENA:

  1. Više o ovoj svetiteljki videti u njenom Žitiju 14. oktobra po starom, odnosno 27. oktobra po novom kalendaru.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *