HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
PATRIJARH PAVLE
 
Pažnju privlače tri freske koje stilom odudaraju od ostalih u ovom svetom hramu. To su: patrijarh Pavle, episkop Irinej i starac Nikanor.
 

Patrijarh Pavle 1991.
Patrijarh Pavle 2007. Freska u Ruti Hilu

Freska je smeštena kao prva na vrhu stepeništa na ulazu u galeriju. Ona se nalazi odmah do scene Usekovanja glave sv. Jovana krstitelja – praznika, koji je i datum rođenja svetog patrijarha Pavla. Kada su naši srednjevekovni živopisci slikali ličnosti za njihovog života, slikali su ih sa rumenilom na obrazima, dok su one koji su upokojeni predstavljali bez tog rumenila. Tako je i ovde naslikan patrijarh pavle. Međutim, freska ostavlja utisak da je umetnik težio hiperrealizmu,[1] ali ga nije ostvario. Tako da lik nije ni ikonopisački ni realistički. O tome svedoče i pojedini detalji, kao što su bradavica na levom obrazu i izvesne kvrge na licu, koje patrijarh pavle nije imao.
 

Patrijarh Pavle, trpezarija crkve sv. Vaskrsenja u Beču
Patrijarh Pavle, freska u hramu sv.  Stefana u Ruti Hilu

 
Ovo se može lakše primetiti ako uporedimo freske iste ličnosti urađene od strane različitih autora.
 
Patrijarh Pavle je izabran 3. decembra 1990. godine za četrdesetčetvrtog patrijarha srpskog. Tada je rekao: „Moje su snage slabe, to svi znate. ja se u njih ne nadam. nadam se u vašu pomoć, kažem i ponavljam, u pomoć Božju kojom me je i do sada držao. Neka bude Bogu na slavu i na korist Njegovoj Crkvi i našem napaćenom narodu u ova teška vremena. Mi nemamo nikakav program patrijaršijske delatnosti, naš program je jevanđelje Hristovo.“
Po stupanju u tron srpskih patrijaraha, prvi i najznačajniji poduhvat patrijarha Pavla bio je uklanjanje tridesetogodišnjeg raskola u srpskoj crkvi nastalog 1963. godine na tlu severnoameričkog kontinenta i drugim prostorima širom sveta rasejanog srpstva i povratak odvojene grupe u spasonosnu evharistijsku zajednicu.
Patrijarh Pavle je bio i ostao jedna od najpoštovanijih savremenih ličnosti i među Srbima Australije. To je posebno došlo do izražaja prilikom njegove posete Srbima Australije od 29. oktobra do 12. novembra 2004.
 

Patrijarh Pavle u hramu sv. Stefana, 11. novembra 2004.
 
Sve vreme njegove posete verni narod se tiskao oko njega, a mnogi su pružali ruke da bi se samo dotakli njegove mantije. Patrijarh Pavle je obišao više gradova, a u manastiru Svetog Save u ilejnu je služio pomen starcu Nikanoru.
Pastirska poseta Svjatjejšeg patrijarha Pavla Srbima Australije i ovom hramu, kao i njegove reči srpskom narodu, ostaće duboko urezani u sećanju verne dece Srpske crkve u Australiji. O tome svedoči i njegov poštovani lik na početku galerije ove crkve.
Iako nije preobraženi, ikonografski, njegov lik je ovde urađen sa oreolom oko glave. U vreme slikanja ove freske Patrijarh Pavle nije kanonizovan, a ipak je naslikan sa oreolom koji označava svetost. za ovo je bilo više razloga: Crkva ga je još u životu oslovljavala svjatjejši, što je on, po mišljenju većine, ne samo po svom položaju već i svojim životom i delima zaslužio. O tome je svedočila i njegova pogrebna povorka od oko pola miliona ljudi, najveća koju je Beograd ikada video.
Nakon više od dve godine bolovanja Patrijarh Pavle je otišao Gospodu koji ga je i dao, 15. novembra 2009. U Srbiji je tada proglašena trodnevna žalost.
 


 
NAPOMENA:

  1. Umetnički pravac uobličen krajem 60-ih 70-ih godina prošlog veka, potekao iz fotorealizma, zasnovan na fotografijama kao izvoru inspiracije.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *