HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
SVETI VLADIKA NIKOLAJ ŽIČKI
 

Na ulazu u lađu crkve, odmah pored vrata, sa severne i južne strane nalaze se prepoznatljivi likovi dva novoprosijavša srpska svetitelja: vl. Nikolaja Velimirovića i oca Justina Popovića. Oba su veoma poštovani u celoj srpskoj crkvi i širom Pravoslavlja.
Vladika Nikolaj Velimirović je proglašen za svetitelja na prolećnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u maju 2003. ali, već odavno pre toga, srpski narod ga je zvao svetim, zbog velike mudrosti koju je ovaj duhovni otac ostavio iza sebe u mnogobrojnim pisanim delima. „Na desetogodišnjicu upokojenja Vladike Nikolaja, sveti starac Ćelijski, Otac Justin, nazvao je, ovog novog svetitelja i Prosvetitelja srpskog – najvećim Srbinom poslije svetog Save.“[1]
U Parohiji sv. arhiđakona Stefana je 1985. godine osnovano Bratstvo sv. vladike Nikolaja, koje je tokom svoga višedecenijskog delovanja pomoglo na stotine dobrih učenika bogoslovija i studenata Bogoslovskog fakulteta SPC, od kojih su mnogi danas sveštenici i monasi, a među njima ima i episkopa.
Spomen sv. vladike Nikolaja slavi se 5/18. marta i 20. aprila/3. maja.
 


 
NAPOMENA:

  1. Mitropolit Amfilohije (Radović), http://svetosavlje.org/biblioteka/vl-Nikolaj/Uvod/Nikolaj000002.htm

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *