HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
SVETI KNEZ LAZAR
 

Sveti velikomučenik Knez Lazar je jedan od velikaša i kneževa srpskih, koji su vladali srpskom državom posle cara Dušana. Scena „Mučeništvo sv. cara Lazara“ nalazi se među kompozicijama žitija Srba svetitelja na svodu južne galerije.
Neki istoričari kažu da je po smrti cara Uroša Lazar krunisan za cara srpskog od strane patri-jarha Jefrema. Slao je Carigradskom patrijarhu izaslanstvo na čelu sa monahom isaijom da moli da se skine anatema sa naroda srpskog. Borio se protiv sile turske u nekoliko mahova. Najzad se sukobio na Kosovu Polju 15. juna 1389. god. sa turskim carem Muratom, gde je posečen. Njegovo telo je potom preneto i sahranjeno u njegovoj zadužbini, manastiru ravanica kod Ćuprije. Docnije, zbog najezde turaka, odatle je preneto u Ravanicu Sremsku, odakle je za vreme Drugog svetskog rata (1942. god.) zbog najezde Ustaša preneto u Beograd i položeno u Sabornu crkvu. Obnovio je Hile-ndar i Gornjak; podigao Ravanicu i Lazaricu; bio ktitor ruskog manastira Sv. Pantelejmona na Svetoj Gori, kao i mnogih drugih crkava i manastira.
Sveti arhijerejski sabor SPC je 1954. doneo odluku o povratku moštiju Sv. Kneza u Ravanicu. Ova odluka je sprovedena tek o 600-godišnjici Kosovske bitke, 1989. godine. Od vidovdana 1988. do avgusta 1989. ćivot sa njegovim moštima je iz Beogradske Saborne crkve preko manastira Vrdnika, Ozrena, Tronoše i Ćelija, zatim Šapca, Valjeva i Kragujevca, potom manastira Žiče, Ljubostinje i Pavlice prenesen do Kosova. Na Gazimestanu, mestu kosovske bitke, održan je pomen a potom, posle boravka u manastiru Gračanici i svečanih vidovdanskih bogosluženja, ćivot je preko Niša, Kruševca i manastira Manasije, prenet u Ravanicu. Lazareve svete mošti su na tom putu izlagane u velikom broju srpskih hramova, gradova i manastira. One danas netljeno počivaju u manastiru Ravanici, pružajući utehe i iscelenja svima koji mu se molitveno obraćaju.
Slavi se 15/28. juna.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *