HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
SVETI KRALJ STEFAN DEČANSKI
 

Sv. velikomučenik Stefan dečanski je sin kralja Milutina i otac cara Dušana.
Po naređenju neobaveštenog oca bio je oslepljen, a po naređenju lakomislenog sina u starosti udavljen. Pri oslepljenju javio mu se sv. Nikola u hramu na Ovčem polju, i pokazao mu njegove oči rekavši: „Stefane, ne boj se, evo tvojih očiju na mome dlanu, u svoje vreme ja ću ti ih vratiti.“
Pet godina proveo u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedržitelja (Pantokratora). Svojom mudrošću i podvigom, krotošću i blagočešćem, trpeljivošću i blagodušnošću, Stefan je pre-vazilazio ne samo sve monahe u manastiru nego i sav Carigrad. Kada se navrši 5 godina javi mu se opet sv. Nikola i reče mu: „došao sam da ispunim svoje obećanje.“ i oseni slepog kralja krsnim znamenjem, i kralj progleda. Scena „isceljenje Stefana dečanskog“ nalazi se na severnoj strani galerije ove crkve. Iz blago-darnosti Bogu za ovo čudo sagradio je Dečanski hram, jedan od najznamenitijih spomenika srpskog blagočešća, po kome je Stefan i dobio naziv „Dečanski“.
Sv. kralj Stefan sa sv. Savom i sv. knezom Lazarom čini jednu prekrasnu triadu svetosti, blago-rodstva i samopožrtvovanja, koje je narod srpski dao. Kao mučenik proživeo svoj zemni vek, a kao mučenik je i skončao 1336. primivši venac besmrtne slave od Svedržitelja, kome je verno poslu-žio.
Slavi se 11/24. novembra.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *