HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
SVETI KRALJ DRAGUTIN
 

Stefan Dragutin Nemanjić je bio kralj Srbije (1276-1282) i kralj Srema (1282-1316). Sin Stefana Uroša I i Jelene Anžujske. imao je dva sina Vladislava i Urošića (kasnije monah Stefan) i dve kćerke Jelisavetu (udatu za Stefana I Kotromanića) i još jednu kćerku (udatu za Pavla Šubića).
Zavladao je Srbijom 1276. godine tako što se pobunio protiv oca zbog centralizacije države, i uz pomoć Ugarske zbacio ga sa vlasti. Podelio je državu na tri dela. Kraljica Jelena Anžujska je vladala oblastima: Zeta, Trebinje, Plav i Poibarje. Dragutinov mlađi brat Milutin je vladao južnim delom države, a Dragutin većim, severnim delom.
Deževskim sporazumom je presto predao bratu Milutinu, a sam je zadržao vladavinu u severnim delovima države stvorivši sebi novo kraljevstvo na prostoru zapadne Srbije, istočne Bosne i Srema. Tu su spadali Srem i Mačva sa Beogradom i teritorije oko Arilja i Rudnika. Njegova nova država se zvala Sremska kraljevina, zbog čega je Dragutin poznat u istoriji kao „sremski kralj“. Za vreme kralja Dragutina Beograd je prvi put ušao u sastav srpske države, a Dragutin je bio prvi srpski vladar koji je vladao iz ovog grada. Uveo je i prvi srpski dinar sa ćiriličnim natpisom.
Ratovao je protiv vizantije, Bugara i tatara. Sa bratom Milutinom se takođe sukobio u građan-skom ratu 1301-1312/3 godine. Nakon izmirenja sa Milutinom 1312. godine, ubrzo se teško razboleo i zamonašio primivši ime Teoktist. Svoju državu je dao na upravu sinu vladislavu II. Ostatak života je proveo živeći isposnički i čineći mnoga dobra dela. Brinuo je o čistoti vere i mnoge neverne obratio u hrišćanstvo.
Dragutin je bio veoma pobožan, živeo strogo, gotovo isposnički, podigao je mnoge crkve, pored ostalih: Tronoša kod Loznice, Ćelije kod Valjeva, Rača na Drini, Papraća kod Zvornika, Tavna kod Tuzle, Liplje kod Banja Luke i dr. Podigao je i crkvu sv. Ahilija u Arilju, u kojoj je sačuvan njegov portret iz 1296. godine.
Umro je 1316. godine. Po svojoj želji sahranjen je u manastiru Đurđevi Stupovi.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *