HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
SVETI KRALJ MILUTIN
 

Sv. kralj Milutin je sin Uroša I i kraljice Jelene, i brat Dragutinov. Zbog toga se i njegov lik nalazi naslikan do sv. kralja Uroša.
Milutin je mnogo ratovao braneći svoju veru i narod. Ratovao je protiv Mihaila Paleologa koji je primio uniju sa katolicima, vršeći pritisak na sve narode balkanske i atonske monahe da i oni priznaju papu za poglavara. Ratovao je protiv Šišmana cara bugarskog i Nogaja cara tatar-skog, da bi odbranio svoju zemlju. Svi njegovi ratovi su bili uspešni, jer se sveti kralj nepre-stano molio Bogu i u njega samo uzdao. Sazdao je u Srbiji preko 40 crkava, kao: Treskavac, Grača-nica, sv. Đorđe u Nagoričanu, sv. Bogorodica u Skoplju, Banjska itd. Podizao je crkve i van svoje zemlje, u Solunu, Sofiji, Carigradu, Jerusalimu, u Sv. Gori.
Milutin se ženio dva puta, a ne četiri, kako pišu klevetnici: prvi put se oženio ugarskom princezom Jelisavetom, a drugi put Simonidom princezom vizantijskom.
Upokojio se u Gospodu 29. oktobra 1320. god. njegovo telo se ubrzo pokazalo netruležnim i čudotvornim. Kao takvo, ono i danas počiva u crkvi „Svetog kralja“ u Sofiji u Bugarskoj.
Slavi se 30. oktobra / 12. novembra.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *