ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА-УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
Протојереј – ставрофор Србољуб М. Милетић

ХРАМ СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
УМЕТНОСТ И АРХИТЕКТУРА

 
БЛАЖЕНА СТОЈНА – МОНАХИЊА ЈЕФИМИЈА
 

Блажена Стојна – монахиња Јефимија, била је подвижница на Косову у манастиру Девичу, у коме су мошти угодника Божјег Светог Јоаникија.
Рођена је у селу Лопижима код Сјенице, у кући Зарића. од детињства је била чобаница. Једном је ударила једну немирну овцу тако јако, да је тај удар нанео више бола њеној савести и срцу неголи тој овци. Увече је Стојна дотерала овце и те ноћи се разболела. након неког времена у болести Стојна умоли браћу да је одведу Светом Јоаникију у Девич. Када је стигла до светог храма Стојна положи лице своје на ћивот овог Божјег Чудотворца и није се могла лако раставити од ћивота и од многих суза. Кроз неколико дана њој се у Девичу потпуно поврати здравље и она оста у манастиру, где се и замонаши под именом Јефимија.
Била је велика молитвеница. Народ је њу много волео, а због тога што је све позивала на покајање и очишћење од грехова звали су је „Покајаније“. Ње су се, као суда Божијег, плашили и околни зулумћари Арнаути.
Иза ове дивне слушкиње Божје остала су и нека пророчанства, која је у својој књижици „Блажена Стојна“ (8. том сабраних дела) прибележио св. Владика Николај Велимировић. Једно од пророчанстава упутила је мати Јефимија тадашњем министру просвете Краљевине Србије Љуби Ковачевићу, који је дошао у манастир Девич. тада му је Стојна казала: „ви у Србији псујете Бога, не држите постове, не идете у цркву! Пропашћете! ти као министар треба да забраниш вређање Бога и гажење закона Божјег“. Потом је дошао Први светски рат у коме је преко милион Срба изгубило живот.
Чувена и богоугодна испосница, монахиња Јефимија, позната у косовском крају под именом Блажена Стојна, упокојила се у Господу 1895. године. Сахрањена је на гробљу крај Петрове цркве код Новог Пазара.

Један коментар

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.