HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
BLAŽENA STOJNA – MONAHINJA JEFIMIJA
 

Blažena Stojna – monahinja Jefimija, bila je podvižnica na Kosovu u manastiru Deviču, u kome su mošti ugodnika Božjeg Svetog Joanikija.
Rođena je u selu Lopižima kod Sjenice, u kući Zarića. od detinjstva je bila čobanica. Jednom je udarila jednu nemirnu ovcu tako jako, da je taj udar naneo više bola njenoj savesti i srcu negoli toj ovci. Uveče je Stojna doterala ovce i te noći se razbolela. nakon nekog vremena u bolesti Stojna umoli braću da je odvedu Svetom Joanikiju u Devič. Kada je stigla do svetog hrama Stojna položi lice svoje na ćivot ovog Božjeg Čudotvorca i nije se mogla lako rastaviti od ćivota i od mnogih suza. Kroz nekoliko dana njoj se u Deviču potpuno povrati zdravlje i ona osta u manastiru, gde se i zamonaši pod imenom Jefimija.
Bila je velika molitvenica. Narod je nju mnogo voleo, a zbog toga što je sve pozivala na pokajanje i očišćenje od grehova zvali su je „Pokajanije“. Nje su se, kao suda Božijeg, plašili i okolni zulumćari Arnauti.
Iza ove divne sluškinje Božje ostala su i neka proročanstva, koja je u svojoj knjižici „Blažena Stojna“ (8. tom sabranih dela) pribeležio sv. Vladika Nikolaj Velimirović. Jedno od proročanstava uputila je mati Jefimija tadašnjem ministru prosvete Kraljevine Srbije Ljubi Kovačeviću, koji je došao u manastir Devič. tada mu je Stojna kazala: „vi u Srbiji psujete Boga, ne držite postove, ne idete u crkvu! Propašćete! ti kao ministar treba da zabraniš vređanje Boga i gaženje zakona Božjeg“. Potom je došao Prvi svetski rat u kome je preko milion Srba izgubilo život.
Čuvena i bogougodna isposnica, monahinja Jefimija, poznata u kosovskom kraju pod imenom Blažena Stojna, upokojila se u Gospodu 1895. godine. Sahranjena je na groblju kraj Petrove crkve kod Novog Pazara.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *