HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
SVETA KNEGINJA MILICA (monahinja Jevgenija)
 
Kneginja Milica (*oko 1335 – †11. novembar 1405), bila je žena srpskog kneza Lazara.
Poreklom je iz vladarske porodice Nemanjića. njen otac bio je knez Vratko, u narodnoj tradiciji poznatiji kao Jug Bogdan. Vratko je bio praunuk Nemanjinog sina Vukana i unuk Vukanovog sina Dimitrija, u monaštvu Davida.[1]
Milica je rođena je oko 1335. godine, a oko 1353. se udala za Lazara Hrebeljanovića, koji po smrti cara Uroša postaje knez Raške sa prestonicom u Kruševcu. Sa njime je Milica imala osmoro dece, tri sina: Dobrovoj (umro ubrzo po rođenju), Stefan i Vuk, kao i pet kćerki: Jelena, Mara, Dragana, Teodora i Olivera.
 

Kad joj je muž 1389. poginuo u Kosovskoj bici, Milica je upravljala državom i narodom, jer su joj sinovi još bili deca. Tada su za državu bila teška vremena. Kneginja Milica se bavila i diplo-matskom delatnošću, zajedno je sa Jefimijom 1398. išla kod sultana Bajazita da zastupa interese svoga sina Stefana. Tom prilikom je izdejstvovala prenos moštiju svete Petke iz Vidina u Beograd. Mošti su bile smeštene u kapelu svete Petke na Kalemegdanu, danas su one u rumunskom gradu Jaši.
Bavila se i književnošću, poznata su njena dela „Molitva matere“ i „Udovstvu mojemu ženik“. Smatra se da su književni dar od nje nasledili ćerka Jelena Balšić i sin despot Stefan.
Kada je njen stariji sin Stefan odrastao, postao je vladar. Tada je mogla da napusti državne poslove. Otišla je sa svojom rođakom Jefimijom u manastir Ljubostinju, koji je sama osnovala. U njemu se zamonašila i dobila ime Jevgenija. Pred smrt primila je monaški zavet velike shime i dobila novo ime Jefrosinija. U manastiru Ljubostinji provela je svoje poslednje dane, tu je preminula 11. novembra 1405. godine. U tom manastiru je i sahranjena.
Proslavlja se kao svetiteljka 19. jula/1. avgusta, istoga dana kada i njen sin despot Stefan Lazarević.
 


 
NAPOMENA:

  1. David je sazidao manastir Davidovicu i praznuje se kao svetitelj u Srpskoj pravoslavnoj crkvi 7. oktobra.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *