HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
SEĆANJE NA POČETAK
 
Negde u leto 1996. godine u moj stan – atelje je došao otac Srboljub Miletić i zamolio me da uradim projekat obnove hrama Sv. Stefana u Sidneju, u Australiji. Naime, na ovom hramu su se poslednjih godina pojavljivale pukotine na zidovima, zbog kojih su se morali preduzeti obimniji radovi na saniranju temelja i noseće konstrukcije. To nije bila krivica prethodnog arhitekte G. Miodraga Šundića. On je crkvu projektovao dobro, ali pod jakim uticajem australijske škole, poštujući građevinske zakone Australije. Ipak, zdanje je počelo da popušta zbog lošeg i nedovoljnog inžinjersko-statičkog proračuna. Takođe, nije bilo izvršeno ispitivanje klizajućeg tla, a ni temelji nisu bili dovoljno čvrsti pa su na takvom terenu počeli da se razdvajaju.
Želja o. Srboljuba je bila da se iskoristi prilika, kada se na crkvi već moraju izvesti obimni radovi kako bi se sanirala, da se ona usput i opravoslavi. Tako sam dobio čast da obavim ovaj posao. Jer, ovde se radilo o pravoslavnoj crkvi koja je vaseljenska, to jest, koja je nadležna i domaća u svoj vaseljeni, na celoj Zemlji, isto koliko i na jednom njenom kontinentu – Australiji, kako to neki ruski filosofi naglašavaju.
Dr. Predrag Ristić
Dr. Predrag Ristić ispred crkve Sv. Stefana pre njene obnove

Obreo sam se u Sidneju krajem 1996. Upoznao sam se sa prethodnim arhitektom G. Miodragom Šundićem, i sa njime se dogovorio oko obnove hrama i pitanja autorskog prava. On je bio na visini, shvatio je opštu situaciju, i postali smo prijatelji. Posećivao sam ga u njegovoj kući, a kasnije je i on mene posetio u Beogradu. Dostojanstveno je branio svoju australijsku školu time što su i oni učili pandantifsku gradnju. Ipak, to je bio samo jedan detalj
u opštem preobraženju njegovog dela.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.