HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
JAKOVLJEV SAN – LESTVICA NEBESKA
 
Na početku stepeništa, koje iz priprate vodi na galeriju, nalazi se prikaz Nebeske lestvice iz scene Jakovljev san. Lestve, po kojima uzlaze i silaze anđeli, oslikane su na zidu celom dužinom stepenica. Freska počinje u priprati i završava se u nivou poda galerije.
 

 
Po Svetom Pismu, Patrijarh Jakov je usnio lestvicu koja dotiče nebo i anđeli Božiji idu po njoj (I Mojs. 28, 10 – 19). Jakov, prozvani Izrailj, dobio je obećanje o dolasku Hrista Spasitelja, kojim će se svi narodi na zemlji blagosloviti i spasiti. Mnogi sveti Oci tumače ovaj Jakovljev san kao predskazanje samoga Hrista, kao Lestvicu koja spaja Nebo i Zemlju. Zato i Hristos govori: „Zaista, zaista vam kažem: od sada ćete vidjeti Nebo otvoreno i anđele Božije kako uzlaze i silaze na Sina Čovječijega“ (Jn. 1, 51).
 

 
Sasvim prigodno, ova scena podseća verne da je Crkva Hristova ta lestvica koja uzvodi sa zemlje na nebo. Zemaljska Crkva je istovremeno životni put svakog hrišćanina koji se zajedno sa anđelima uspinje ka nebu lestvicom vrlina, kako govore sv. Grigorije Niski i sv. Jovan Zlatousti. Takođe, i sv. Jovan Lestvičnik govori o Jakovljevoj lestvici kao primeru za duhovni podvig u vrlinama, kojima se čovek, zajedno sa anđelima uspinje na Nebo, ispravljajući se i poboljšavajući svoj život.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *