HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
SVETI PROROK ILIJA
 
Jedan od najvećih proroka Starog Zaveta bio je Ilija Tesvićanin, čija freska se nalazi u priprati, levo od ulaza u hram, pored krstionice.
Ilija Tesvićanin je rođen u gradu Tesvitu (zbog čega je prozvan Tesvićanin), u Izrailju, u 9. veku pre Hrista (816. godine). Mladost je proveo u molitvi i dubokom razmišljanju, često sam u pustinji.
U vreme Ilijino, tadašnji car Ahav, pod uticajem svoje žene Jezavelje, beše napustio pravu veru i umesto Boga slavio je tuđe idole. Prorok Ilija se suprotstavio caru, prebacivši mu otpadništvo predskazao je sušu i glad u narodu zbog slavljenja tuđih bogova. Činio je velika čudesa kroz koja je Bog pokazivao Izrailjcima svoju pravednost. Zbog nepravdi koje je car činio narodu i gramzivosti, Ilija mu je prorekao da će po smrti njemu i njegovoj ženi psi lizati krv, što se i obistinilo.
Prorok Ilija je išao po Hananu u pratnji svog učenika Jeliseja. Kad stigoše u Jerihon, udari plaštom po Jordanu i voda se razdvoji na dve strane. Kad pređoše na drugu obalu, podiže se grdan vihor, ognjena kola s ognjenim konjima rastaviše ih i u vihoru odnesoše Iliju na nebo. Tako, sveti Ilija nije umro, već je živ otišao na nebo, odakle će pred drugi dolazak Hristov ponovo doći, da bi izobličio antihrista i utvrdio ljude u pravoj veri.
 

Proroka i svetitelja Iliju Hrišćanstvo vezuje za prošlost i budućnost Crkve Hristove i za spasenje čoveka. On je veoma poštovan u Pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovednik duhovnih i etičkih vrednosti, prisutan je u Starom Zavetu kao prorok čije osobine je sa straho-poštovanjem u Novom Zavetu preuzelo Hrišćanstvo, vezujući ga za očuvanje prave vere i Crkve, kao i za poslednji Hristov dolazak.
Mnogi hramovi kod Srba posvećeni su sv. proroku Iliji, koji se slavi 20. jula/2. avgusta. Osim toga, ukazom broj 8155 od 29. februara 1924. godine, određeno je da se sveti Ilija slavi kao vazduhoplovna slava. Tom prilikom su bile prave narodne svetkovine na svim aerodromima.
Na fresci je predstavljen prorok Ilija kako sedi u pećini gde se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.
Levo od proroka Ilije je anđeo koji pokazuje na krstionicu, po rečima Svetog Pisma: „Anđeo Gospodnji povremeno silažaše i uzburkavaše vodu; i koji bi prvi ušao pošto se uzburka voda, ozdravio bi, ma od kakve bolesti bolovao“(Jn. 5, 4).

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *