HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
ORNAMENTI
 
Ornamenti su laki i diskretni. Od vrha kupole do prozora u priprati, ornamenti ne opterećuju, već se skladno uklapaju osnovnim tonom koji u njima preovlađuje. Da je urađena klasična ornamentika, koja je takođe, puna boja, došlo bi do sudara tonaliteta, kolorita figura i kompozicija, do preopterećenosti prostora. Obzirom da je ova crkva puna boja i figura, ornamentika nije predozirana već je sasvim ukusno raspoređena tamo gde je bila potrebna.
 

 
Zaključak:
 
Umetnik se iskreno potrudio da živopis prilagodi arhitekturi i uslovima – prethodno postignutom koloritu hrama, a to je oker – braon, koji je u ovoj crkvi prilično zastupljen u patosu i okolnom drvenom nameštaju, kao i u mermernom ikonostasu i stubovima. Time je postigao toplu, umirujuću skladnost molitvene i duhovne atmosfere ovoga svetog hrama.
Za freske hrama Sv. Stefana je specifično da je ovde urađena jedna veoma dobra sinteza biblijske, nacionalne istorije i eshatologije.
 

Karakteristika ovog divnog prostora je to, što je on omogućio da se na zidovima galerije urade freske naših vladara i znamenitih svetih ljudi i žena srpskog roda. Taj „srednji friz“ je umetnički, koloristički i smisaono, poslužio kao „jezičak na vagi“ u spajanju freskopisa donjeg i gornjeg dela hrama.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *