HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
POZLATA
 
Nebojša Kešelj, saradnik protomajstora o. Miodraga, uradio je pozlatu oreola i ostalih potrebnih površina, kao i signaturu, ispisivanje oreola i natpisa. Oreoli anđela u duhovnom svetu – Carstvu nebeskom, urađeni su u srebru.
Oreoli svetitelja su rađeni zlatnim listićima, od folija 22 karatnog zlata. Lepljeni su mikstionom (mixtion), lepkom za zlatne listiće, na vodenoj bazi. Na površine je najpre nanet šelak, preko koga dolazi sloj lepka mikstiona, na koji se potom nanose zlatni listići. Naneto zlato se zatim, izglača pamučnom vatom i nakon toga ponovo premaže belim šelakom radi učvršćivanja. Na kraju se pređe šestarom, kojim su na spoljnoj ivici oreola ocrtana dva kruga, terakota i beli.
 

Detalj scene Drugi dolazak Hristov
 
Svetlost na ikonama je Tavorska svetlost, netvarna, ontološka. Dolazi iznutra, nema izvor i ne baca senku. Jer, samo sijanje slave Božije u nama i van nas, jeste ta svetlost nepristupna. A znamo da Gospod obitava u srcu, u čoveku, u krajnjim dubinama čovekovog bića. „Carstvo Božije je unutra, u vama“ – kaže Hristos. „Ja i Otac, jedno smo“; „…da i vi budete jedno“ sa nama, sa Svetom Trojicom, jeste sama suština poruke Jevanđelja. Ta svetlost, ako je čovek prihvati i u kojoj meri je ima, stoga isijava tim putem, iznutra, iz krajnjih dubina čovekovog bića.
Zlato, koje se koristi u oreolima, izražava tu netvarnu svetlost božanskih energija na najbolji način (boja se koristi u nedostatku zlata, ali se uviđa razlika između ta dva). Ono što nije u svetlosti, nije u zajednici sa Bogom. Zato se demoni izobražavaju tamno sivim tonovima, bez „oživke“.[1]
 


 
NAPOMENA:

  1. To su one kratke, bele crtice, recimo, u uglovima očiju, na vrhu nosa, iznad obrva na čelu i sl.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *