HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
BIOGRAFIJE IKONOGRAFA
 
PROTOĐAKON MIODRAG TOMIĆ
 
Protođakon Miodrag Tomić je jedan od začetnika obnove srpsko – vizantijskog zidnog slikarstva i ikonopisačke tradicije u Srbiji, sedamdesetih godina prošlog veka. Tada je u manastiru Žiči osnovao ikonografsku radionicu „Sveti Luka“ koju danas, podučavajući i druge, samostalno vode žičke monahinje. Ikonopisačke radionice se potom osnivaju i u drugim manastirima, poštujući shvatanja i tehniku srednjevekovnih ikonopisaca, uglavnom pahomeja (monaha-slikara) i drugih zografa.
 

 
Rođen je 28. januara 1954. u Paraćinu. Nakon osnovne škole i izučavanja ikonopisa u bogosloviji Sv. Save u Beogradu, po preporuci profesora Miše Mladenovića, a po blagoslovu nadležnog episkopa Hrizostoma i Svetog arhijerejskog sinoda SPC, odlazi na Svetu goru, gde izučava živopis u radionoci Pahomeja i profesora Jovana Vranosa pri Atonijadi, grčkoj međunarodnoj pravoslavnoj višoj školi u Kareji. Po završetku ikonografskih studija vraća se u Srbiju 1978. godine, gde je rukopoložen u čin đakona i postavljen za rukovodioca-instruktora novoosnovane škole-radionice u manastiru Žiči. Pod njegovim rukovodstvom, u ovoj prvoj srpskoj ikonograf-skoj školi novijih vremena, poseban akcenat je stavljen na tehnike srednjevekovnih majstora, Emanuila Panselinosa i Milutinove škole, sa tehnologijom prirodnih pigmenata i jajčanom emulzijom kao vezivom, uz korišćenje materijala ispitanih i proverenih na Institutu za ikonografiju u Solunu, sa kojim takođe sarađuje.
Sa svojom školom – radionicom, protođakon Miodrag Tomić je do sada živopisao preko 40 hramova, kao što su crkve u: Raškoj, Kraljevu, Vršcu, Višnjici, zatim Lazarica u Mataruškoj Banji, duhovni centar u Kraljevu, i druge. Pored njih i manastire: Nimnik, Voljavču, Blagoveštenje, Sestroljin, Bradaču, Nikolje, jovanje i druge, među kojima se posebno ističe njegov živopis isposnice Svetog Save na Svetoj gori, koji je kompletirao 2006. godine. Sve ove bogomolje o. Miodrag Tomić je oslikao istim rukopisom, Panselinsko-svetogorske škole, kojeg se držao celog svog slikarskog veka. Hronološki, preko ovih crkava se može pratiti rad i sazrevanje umetnika, koje je došlo do svog punog izražaja u oslikavanju fresaka crkve Sv. arhi-đakona Stefana tokom 2009 – 2010.
Projekat je izveden u saradnji sa Institutom za istraživanje i očuvanje kulturnog nasleđa, uz saradnju sa umetničkim i visoko-školskim naučnim institucijama naše Crkve.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *