HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
OBNOVA ARHITEKTURE
 
U poređenju sa razvijenim zemljama sveta, gradnja u celoj Australiji je više prizemna, jer ovde, na ovom slabije nastanjenom kontinentu, nije nedostajalo prostora za širenje urbanizma. Tako je i crkva Sv. Stefana projektovana kao niska i prizemna.
Osim toga, crkva je izgrađena na terenu koji se sastoji od sloja gline dubine 5-6 m. Posle svega desetak godina od završetka gradnje i osvećenja hrama, zidovi crkve su ispucali na mnogo mesta. Posebno velike su bile pukotine u centralnom delu hrama i oko oltara, gde je ležao najveći teret centralnog kubeta. Pokušavalo se sa popunjavanjem rascepa raznim novim materijalima, ali uzalud. Vremenom su se pukotine sve više pojavljivale. Postalo je jasno da se moraju preduzeti obimniji radovi na učvršćenju temelja, zidova, krova i kupole, kao i drugačija rešenja inžinjerske statike. Zbog obimnosti radova čula su se i mišljenja da bi bilo jeftinije i lakše da se crkva poruši i potom izgradi nova. Međutim, na moj predlog, kao starešine hrama da, poštujući graditelje ovog svetog hrama mi ne rušimo, već poboljšavamo i nastavljamo njihovo delo, iako skuplje, prihvaćeno je ovo drugo rešenje. Tako je, nakon mnogih sastanaka, razmatranja i stručnih konsultacija, rešeno da se crkva iz temelja obnovi i da joj se da obnovljeni i opravoslavljeni izgled. Parohijani su odlučili da to bude ne samo građevinsko, već istovremeno i duhovno utvrđivanje u veri i Predanju kojim je naša Crkva prebogata. Jer upravo ta uzvišena i sveštena različitost pravoslavnog Predanja od sveta koji nas okružuje, jeste ono što svedoči o vrednostima i privlači savremenog čoveka, duhovno osiromašenog i sa svih strana okruženog modernizmom i sekularizmom.
Za ovaj zadatak sam odabrao inž. arh. dr. Predraga Ristića, profesora srpskog Crkvenog graditeljstva na Akademiji Srpske Pravoslavne Crkve za umetnosti i konservaciju.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *