HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
IZGRADNJA HRAMA
 
Odbor i parohijani Crkvene opštine Sv. Stefana su želeli da na novom imanju što pre podignu sveti hram. Međutim, tokom narednih pet godina opština nije htela da izda dozvolu za izgradnju na tom zemljištu. Održano je više sastanaka sa državnim službenicima i predstavnicima lokalne vlade. Zbog odugovlačenja oko dobijanja dozvole za izgradnju hrama ozbiljno je razmatrana mogućnost prodaje ovog i kupovine nekog drugog zemljišta. Ipak, aprila 1980. ministar Erik Bedford je obavestio paroha i Crkvenu opštinu da je zabrana izgradnje uklonjena i od tada počinju planiranja i pripreme za podizanje hrama.
Paroh, o. Milorad Lončar i predsednik CŠO dr Marko Marinković su se obratili Patrijaršiji u Beogradu sa molbom da im se pomogne oko planova za izgradnju svetog hrama. Nakon razmatranja više idejnih rešenja tokom 1980. godine, Crkveni odbor na čelu sa sveštenikom, konačno je prihvatio planove koje je izradio arhitekta iz Sidneja Miodrag Šundić.
 

 
Osvećenje crkve, 6. mart 1983. godine
 
Dugogodišnji član ove parohije i vlasnik građevinske firme, Dragan Tošić, kao svoj prilog obećao je besplatnu izradu inžinjerskih planova i finansiranje izlivanja temelja. Pošto je Dušan Sančanin besplatno obavio iskopavanje, temelji su o trošku Dragana Tošića izliveni u decembru 1980. Prema planovima arhitekte Mioraga Šundića, temelji crkve Sv. Stefana su izliveni u obliku upisanog krsta i osvećeni 11. januara 1981.
Zidanje hrama je počelo marta 1981. godine, na čemu je radio veći broj dobrovoljnih radnika, uglavnom parohijana ovoga hrama. Na zidove je utrošeno oko 80,000 cigala, koje su dodavane iz ruke u ruku. U toku zidanja, crkvena zvona su prispela iz Engleske i odmah ugrađena. Prilozima parohijana i dobrovoljnim radom mnogih, izgradnja crkve je završena krajem 1982. Početkom 1983. crkva je uređena iznutra.
Hram je osvećen u nedelju. 6. marta 1983. od strane episkopa: australijsko-novozelandskog Vasilija, žičkog Stefana, zapadnoevropskog Lavrentija i dalmatinskog Nikolaja.

Izgled prvobitne crkve Sv. Stefana
 
Tokom osamdesetih godina prošlog veka, na crkvenom imanju u Ruti Hilu započeti su i projekti uređenja porte, izgradnje velike crkvene sale i Penzionerskog naselja. Međutim, nakon uspešnog perioda po crkvenu opštinu i parohiju, 1987. godine protonamesnik Milorad Lončar odlazi, a za paroha stiže sveštenik Miodrag Perić, koji preuzima pastirsku dužnost 19. oktobra 1988. godine. U međuvremenu, parohiju pri ovom hramu su opsluživali sinđel Luka (Kovačević), protojerej Dušan Vavić i drugi sveštenici.
Po preuzimanju dužnosti novog paroha, Miodraga Perića, građevinski radovi na crkvenom imanju su nastavljeni i ubrzo je sazidana crkvena sala – Parohijski centar, sa oko 1200 m2 prostora u prizemlju. Osim prizemlja, na njenom spratu se nalaze kancelarije, sala muzeja, biblioteka, dve učionice i nekoliko pomoćnih prostorija. Izgradnja Parohijskog centra je počela polovinom 1980-tih godina ali, s obzirom na veličinu projekta i potrebna sredstva, radovi i opremanje Centra su trajali više od 10 godina, da bi projekat konačno bio završen i prihvaćen od opštine tek 2000. godine. Parohijski centar sa ogromnom crkvenom salom služi parohijanima i Crkvenoj opštini za razne svečanosti i okupljanja, kao i za nedeljnu školu, folklor, crkvenu administraciju i drugo.
Početkom 90-tih godina dolazi do neslaganja između Upravnog odbora i nadležnog paroha, što je izazvalo nesugasice i pometnju među članovima i parohijanima. Zbog takve situacije, novembra 1994. godine, za starešinu hrama je postavljen jerej Srboljub Miletić. Kada se stanje u Crkvenoj opštini popravilo, oko hrama i Parohijskog centra izgrađen je i uređen parking za preko 100 vozila, dovršen je započeti Parohijski centar, a hram je zbog pukotina u zidovima potpuno renoviran.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *