HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
MOZAIK, STUBOVI, IKONOSTAS,
STASIDIJE, POLIJELEJI
 

Po projektu Instituta pri Akademiji SPC za umetnost izrađen je mozaik iznad ulaza u hram, zatim Časni presto, ikonostas i stubovi od mermera, a od drveta sav nameštaj u hramu i vrata koja vode u pripratu.
Sve ovo je, prema detaljnom planu, izrađeno u fabrici Dragana Mladenovića u Sajgonu, u Vijetnamu. Mermerni i drveni delovi su poslani brodom u Sidnej a zatim sklopljeni i ugrađeni u sveti hram.
Mermerna Časna Trpeza je ukrašena reljefnim scenama u mesingu. Sa prednje (zapadne strane) je Tajna Večera, a sa istočne, prema Gornjem mestu, Golgota i Raspeće, gde su prikazani Hristos sa dva razbojnika i uobičajenim likovima ispod Krsta. Na svakom stubu Časne Trpeze nalazi se mesingani reljef jednog od jevanđelista sa njegovim simvolom sa strane.
 

Ikonostas, polijeleji i stubovi hrama
 
Pevnice, nalonji za celivajuće ikone, vrata, Bogorodičin i episkopski tron su izrađeni od bukovine, kao i 74 stasidije u donjem i gornjem delu hrama.
Polijeleji su od mesinga. Stranice centralnog polijeleja su uokvirene tamnim metalnim ramovima sa ukrasnim spojnicama. Na svakom uglu visi po jedno jaje od emua,[1] prirodne tamnozelene boje, obuhvaćeno unakrst zlatnim trakama sa kićankom na dnu.
Mesingane ukrasne lajsne uokviruju stasidije pored zidova. Slične ukrasne lajsne od mesinga se nalaze i oko ikona na ikonostasu, zatim oko gorionika za sveće u priprati, i oko mermernih stubova u hramu. Od istog materijala, i iz iste radionice takođe, potiču i kandila u crkvi, napravljena od mesinga sa mermernom čašom u sredini.
 

Luk iznad carskih dveri
 

Mermerna Časna trpeza sa ukrasima od mesinga
 

Veliki polijelej sa emuovim jajima
 

Stasidije na južnoj galeriji
 


 
NAPOMENA:

  1. Emu – australijski noj (Dromaius novaehollandiae), druga po veličini ptica sa zakržljalim krilima. Pored kengura, emu je predstavljen na grbu Australije. Živi u polupustinjskim predelima. Jaja koja su tek snesena su tamnozelene boje,ali tokom inkubacije potamne i postanu skoro crna.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *