HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
PEVNIČKE APSIDE
 
JUŽNA (DESNA) PEVNICA
 
Posebno se ističu scene u vrhu pevničkih apsida, složene kompozicije, kao što je Drugi dolazak Hristov u južnoj pevnici.
Ljudi se lestvicom vrlina uspinju prema Hristu, u čemu im anđeli Božiji pomažu, dok zli duhovi pokušavaju da ih vuku prema ognjenoj reci i dubinama ada, u kojem se nalaze grešnici.
Presveta Bogorodica i sv. Jovan Krstitelj su izobraženi sa desne i leve strane prostora između Hrista i lestvice. Oni su predstavnici ljudskog roda pred Gospodom, zastupnički se mole za pobožne hrišćane i za svo čovečanstvo.
 


Scene i likovi svetitelja u južnoj pevnici
 
Sa desne i leve strane Spasitelja su apostoli, po šest sa svake strane. Ovo je prikaz Hristovih jevanđelskih reči: „Zaista vam kažem da ćete vi koji pođoste za mnom, u novom životu, kada sjedne
Sin Čovječiji na prijesto slave svoje, sjesti i sami na dvanaest prijestola i suditi nad dvanaest plemena Izrailjevih“ (Mt. 19, 28). Podnožje prestola , ili bolje rečeno sam presto, čine dva polukruga, što je uobičajeni prikaz opisa iz Otkrovenja Jovanovog: „Okolo prijestola bijaše duga na izgled kao smaragd“ (Otkr. 4, 3.)
Ispod ove kompozicije prikazano je javljanje Vaskrslog Hrista ženama Mironosicama, kao i Luki i Kleopi, ipod čega je u sredini veliki prikaz sv. Đorđa na konju.
Kao nastavak reda slavskih ikona u pevnici su poprsno predstavljeni: sv. Vasilije Veliki, sv. Grigorije Bogoslov, sv. Jovan Zlatousti, sv. Georgije, sv. Grigorije Čudotvorac i sv. Jovan Krstitelj.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *