HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
SVETI PATRIJARH MAKSIM
 
Sv. maksim Skopljanac je bio patrijarh Srpske crkve u teškom periodu za vreme turskog ropstva, od 1655 – 1674. godine. To su bili vrlo teški dani i godine po hrišćane.
 

Sa mesta mitropolita paškog, izabran je ze patrijarha pećkog u vreme kada se njegov prethodnik, patrijarh Gavrilo, nalazio u Rusiji i odatle poručio da biraju novog patrijarha.
Da bi utvrdio pravoslavnu veru u narodu, patrijarh Maksim je dosta putovao, obilazio crkve i manastire, utvrđivao ljude, sveštenstvo i monahe u veri i hrabrio ih da izdrže teške prilike.
Obzirom da je turskim vlastima morao da plaća ogromne dažbine, patrijarh Maksim je bio prisiljen da lično ide u „pisaniju“ (upisivanje, traženje priloga) u Vlašku 1661, Samokov 1662, Razlog 1664, i Pančevo 1670. godine.
Bio je učen čovek i ljubitelj knjiga, koje su u to vreme, zbog ratova i razaranja u Srbiji bile dragocene. Knjige je otkupljivao i potom poklanjao crkvama i manastirima.
Pored svih teškoća, za vreme patrijarha Maksima živopisan je hram Svetog Nikolaja u Pećkoj patrijaršiji 1672. godine, a 1674. godine sagrađeni su konaci.
Početkom marta 1669. godine patrijarh je oboleo i na Spasovdan iste godine izabran je Arsenije Crnojević za mitropolita hvostanskog ili pećkog u svojstvu koađutora.[1] Patrijarh Maksim je umro 29. oktobra 1680. godine u Peći.


 
NAPOMENA:

  1. Koađutor – pomoćnik, unapred određeni naslednik crkvenog velikodostojnika.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *