HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
SVETI PETAR CETINJSKI
 

Sveti Petar, mitropolit cetinjski rođen je sredinom 18. veka u Njegušima od oca Marka i majke marije, rođene Martinović. Kada mu je bilo 10 godina, mitropolit Sava Petrović, stric Petrovog oca Marka, doveo ga je u Cetinjski manastir „da uči knjigu“. U dvanaestoj godini je primio monaški podstrig, u petnaestoj je poslat u Rusiju na dalje školovanje. Kada se 1766. godine upokojio mitropolit Vasilije, jeromonah Petar se vratio na Cetinje. Vladika Sava ga je ubrzo rukopoložio za jeromonaha, a nešto kasnije ga je proizveo u čin arhimandrita. Sa blagoslovom mitropolita Save 1777. godine odlazi u Rusiju da prikupi pomoć i traži zaštitu srpskog naroda. Po upokojenju mitropolita Save 1781. godine, za njegovog naslednika izabran je Arsenije Plamenac, njegov sestrić, koji je posle tri godine umro. Tada je za duhovnog i svetovnog vladara Crne Gore izabran arhimandrit Petar Petrović. U čin episkopa ga je hirotonisao mitropolit Mojsije Putnik 1784. godine u Sremskim Karlovcima.
Sveti Petar Cetinjski se posebno zalagao da spreči krvnu osvetu među srpskim plemenima u Crnoj Gori. dao je prvi pisani zakonik 1796. godine. Napisao je istoriju Crne Gore do 1711. godine, pohvalu pokojnom Karađorđu Petroviću, nekoliko pesama i preko 260 arhipastirskih poslanica. Posle 46 godina arhipastirovanja prestavio se u Gospodu, u Cetinjskom manastiru, 1830. godine u 81. godini zemaljskog života. Žitije i Službu Svetom Petru Cetinjskom napisao je beogradski Mitropolit Mihailo 1893. godine, na osnovu istorijskih izvora i usmenog kazivanja cetinjskog mitropolita Mitrofana Bana.
Mitropolit Petar, prozvan Petar Cetinjski, poštovan je kao svetac još za života. Mnogi hramovi širom Srpske crkve su posvećeni ovom svetitelju. Njegove čudotvorne mošti i danas počivaju u Cetinjskom manastiru.
Slavi se 18/31 novembra.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.