HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
SVETI PLATON EPISKOP BANJALUČKI
 
Sveti sveštenomučenik Platon (1874-1941) je kao episkop banjalučki tokom drugog svetskog rata postradao mučeničkom smrću od ustaša.
Rođen je u Beogradu 29. septembra 1874. Školovao se u Vranju i Nišu, a potom je pohađao Beogradsku bogosloviju. Zamonašio se kao učenik trećeg razreda Bogoslovije. Kada je završio Bogosloviju rukopoložen je za đakona i prezvitera. Godine 1896. poslan je u Srpsko podvorje u Moskvi gdje je nastavio bogoslovsko usavršavanje na Duhovnoj akademiji, koju je završio 1901. sa stepenom kandidata bogoslovlja.
 

Po povratku iz Rusije postavljen je za starešinu manastira Rajinovca. U toku Prvog balkanskog rata 1912. arhimandrit Platon je bio brigadni sveštenik, a u Prvom svetskom ratu vojni sveštenik, koji je okupaciju proveo u Srbiji. Od 1934. do 1936. bio je starešina manastira Krušedola. Kratko vreme je bio administrator ohridske eparhije. Za vikarnog episkopa moravičkog izabran je 1936. godine. Za episkopa ohridsko-bitoljskog izabran je 22. juna 1938, a posle godinu dana je premešten u Banjaluku, gde je dočekao početak Drugog svetskog rata.
Kada su mu ustaške vlasti saopštile da kao Srbin, koji je rođen u Srbiji, mora da napusti tadašnju NDH, episkop Platon je odgovorio da „želi da ostane uz svoje stado kao pastir dobri“.
Ustaše su uhapsile vladiku Platona i odvele ga 5. maja 1941, zajedno sa protom Dušanom Subotićem izvan Banjaluke gdje su ih ubili i bacili u rijeku Vrbanju. Sveštenomučenika Platona Banjalučkog ubio je ustaša Asim Ćelić. Unakaženo telo vladike Platona pronađeno je u selu Kumsale 23. maja 1941. godine. Sahranjen je na vojničkom groblju u Banjaluci, a 1973. prenesen je u banjalučku Sabornu crkvu. Sveti arhijerejski sabor SPC ga je 1998. godine proglasio za sveštenomučenika i tada je unesen u imenoslov svetih Srpske pravoslavne crkve. Slavi se 22. aprila po crkvenom, a 5. maja po gregorijanskom kalendaru.
Kivot sa moštima Svetog sveštenomučenika Platona nalazi se u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Banjaluci.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *