HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
PREGLED OPŠTE ISTORIJE
UMETNOSTI
 
Mnogi radovi na ovu temu počinju drevnim delima Srednjeg Istoka, Egipta i antičke Grčke civilizacije. Mada je umetnost u raznim formama postojala na svim meridija-nima od kada i ljudski rod, većina istoričara se slaže da razvoj umetnosti počinje da pokazuje jasne obrazce tek u antičkoj Grčkoj, gde su tri određena pravca nastajala jedan za drugim, približno u ovim periodima:
arhaični 800 – 500 godina pre Hrista
klasični 500 – 300 godina pre Hrista
helenistički 300 – 100 godina pre Hrista
Posle ovih perioda i pravaca pojavljuje se hrišćanska sveštena umetnost koja je, naročito od prestanka gonjenja Hrišćanstva i dobijanja slobode veroispovesti u IV veku, postala dominantna i na Istoku i na Zapadu.
Ova sveštena hrišćanska umetnost je od samog svog početka do danas bila zvanični likovni jezik Hristove Crkve. Ona nije ništa drugo do vizuelni doživljaj jevanđelske poruke i njenog duhovnog iskustva, koji ljudskom oku, iz generacije u generaciju, autentično prenosi Hristovu nauku.
Isto kao i reči Otaca, jezik sveštene umetnosti nikada nije bio nekakva „okoštala“ disciplina koja robuje potpuno okamenjenim obrascima. Ali, da bi se obogatila a ne osiromašila, u hrišćanskom i jevanđelskom smislu reči, ova umetnost mora da predstavlja duhovno čisto i neizvitopereno, trezveno viđenje vernog, a ne subjektivnog i lažnog, odsjaja nebeskih vrednosti u čoveku i ovom svetu.
Međutim, razlike u teologiji, koje su se kasnije počele pojavljivati u pojedinim regionima, doprinele su i razlikama u umetnosti. Tako su nastala i dva glavna, obimna pravca hrišćanske umetnosti, od kojih se jedan razvijao na Istoku, a drugi na Zapadu.

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *