HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA-UMETNOST I ARHITEKTURA

 
Protojerej – stavrofor Srboljub M. Miletić

HRAM SVETOG ARHIĐAKONA STEFANA
UMETNOST I ARHITEKTURA

 
SEVERNI ZID – MEDALJONI
SVETI MUČENIK STARAC VUKAŠIN IZ KLEPACA
 

Pravoslavni Srbin iz Hercegovačkog sela Klepaca, koje se nalazi na istočnoj obali Neretve (naspram Čapljine), gde je ranije bila stara crkva Sv. Apostola Luke, s početka 16. veka, zadužbina čuvenih crkvograditelja Hrabrena-Miloradovića, a od 1857. g. crkva Preobraženja Hristovog (koju su Hrvati 1992. g. srušili do temelja, kao i celo selo). Bio je rodom iz porodice Mandrapa i zvao se Vukašin – Vukan – Vuk. Treba da je rođen krajem 19. veka. Odrastavši u svome selu, otišao je i radio u Sarajevu, pa kad je došla ustaška NDH, on se vratio u svoje selo, ali su hrvatske ustaše – rimokatolici i tamo došle, pobili mu sve u kući i mnoge druge Srbe po selu i okolini, a njega su sa nekih šumskih radova odvele u zloglasni logor Jasenovac, zajedno sa mnogim drugim pravoslavnim Srbima.
Tu je januara 1943. g. pogubljen od ustaškog koljača Žila Friganovića, koji videći Vukašina, postarijeg seljaka, kako spokojna lica i s nekim nedokučivim mirom posmatra strašno klanje svoje pravoslavne sabraće. Dovede ga preko reda pred iskopanu jamu gde su klali i bacali nevine žrtve i, rešen da mu razbije taj mir i spokojstvo, zatraži od njega da vikne „Živio Pavelić“, pa kako on ništa nije odgovarao nego je samo mirno i spokojno ćutao, ubica mu je nožem sekao jedno po jedno uho i nos. Kada mu je mučitelj zapretio da će mu i srce iz grudi izvaditi, ako ne vikne pohvalu Paveliću (koji je inače tada sprovodio strahovit progon i zatiranje pravoslavnih Srba svuda u Hrvatskoj i bivšoj Bosni i Hercegovini); blaženi Mučenik Vukašin je, mirno ogledavši u mučitelja i kroz njega u Božju neizmernost, polako i razgovetno rekao: „radi ti, dijete, svoj posao!“ Ovaj odgovor i nebeski mir na licu Svetog Novomučenika razbesneo je ubicu, pa mu je u besu iskopao oči, isekao srce, preklao mu grlo od uha do uha i onda ga nogama sjurio u jamu. Potom je ubica poludeo i ovo sve ispričao u bolnici doktoru Nedu Zec, koji je ovo docnije i zapisao.
Mučenikova freska postoji u manastiru Sv. Arhanđela Gavrila u zemunu, zatim u skitu Jovan-do, metohu manastiru Ostroga kraj Nikšića, a pretpostavljeni lik mu je takođe naslikan i među Svetiteljima zahumsko-hercegovačke eparhije (koji je urađen za proslavu njene 780-godišnjice).[1]
 


 
NAPOMENA:

  1. http://forum.vidovdan.org/viewtopic.php?f=1&t=4745

Jedan komentar

  1. Blazena Stojna Monahinja Jefimija moli Gospoda Boga za nas.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *